Hlavní obsah

Nová raketa Ariane může startovat až za půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANCIE

Příští raketa typu Ariane 5-Plus, jejíž první kus v prosinci vybuchl krátce po startu z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně, nebude vyslána na oběžnou dráhu dříve než za šest měsíců. Oznámila to včera v Paříži komise, která okolnosti výbuchu nosné rakety se dvěma komunikačními satelity na palubě vyšetřovala.

Článek

Příčinou exploze Ariane 5-Plus několik minut po startu byl špatně těsnící chladicí systém, což si vyžádá úpravy na hlavním motoru rakety a jeho trysky. Generální ředitel programu Ariane Jean-Yves Le Gall zůstává optimistou, ačkoli je projekt ztrátový a prosincový neúspěšný start rakety stál 600 miliónů eur (18,6 mld. Kč).

Zřejmě již ve druhé polovině února bude moci odstartovat základní verze rakety Ariane 5, která je vybavena jiným typem pohonné jednotky než Ariane 5-Plus. Ariane 5 má nižší nosnost, je však schopna vynést dva satelity, jestliže jejich celková hmotnost nepřekročí sedm tun. Novější Ariane 5-Plus měla nosnost deset tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám