Hlavní obsah

Německá Spolková rada zamítla Schröderovu reformu daní

– BERLÍN
DPA, kov, Právo

Spolková rada, v níž je zastoupeno všech 16 spolkových zemí a ve které mají většinu země řízené opozičními stranami CDU,CSU a FDP, zamítla v pátel v Berlíně návrh vládní koalice SPD a Zelených na uspíšení 3. stupně daňové reformy z roku 2005 již na příští rok. Uspíšení by mělo v roce 2004 ulehčit občanům a hospodářství o téměř 16 miliard eur (asi 512 mld.Kč).

Foto: Leona Roháčková

Typické roubenky jsou na Kysucích běžně k vidění

Článek

Kancléř Gerhard Schröder to označil za "čistě stranickou taktiku" a zdůraznil, že pokud opozice u této blokády zůstane, musí převzít odpovědnost za nižší hospodářský růst a zvyšující se nezaměstnanost.

Prohlásil, že "musí být jasno do prosince", což by mělo být po projednání reformy v tzv. zprostředkovacím výboru mezi Spolkovým sněmem a Spolkovou radou, který by měl nalézt kompromis.

Šéfka CDU Angela Merkelová, hodiny přesvědčovala před zasedáním rady zemské premiéry z CDU a CSU, aby vládní návrh odmítli. Připustila, že dohoda by byla možná za předpokladu, že ztráta státní kasy z krácení daní bude kryta jen z malé části novými úvěry.

Ministr financí Hans Eichel, chce krýt výpadek mj. snížením příspěvku na cestovné zaměstnanců do práce a zrušením dotací pro stavbu rodinných domků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám