Hlavní obsah

Nejen Babiš: Srbský ministr skrytě vlastnil desítky apartmánů u moře, ukázaly Pandora Papers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbsko

Kauza Pandora Papers může mít nepříjemnou dohru pro srbského ministra financí. Analýza dokumentů totiž podle stanice BBC potvrdila, že Siniša Mali byl skrytým vlastníkem 24 apartmánů v luxusním bulharském letovisku Sveti Nikola na pobřeží Černého moře.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučič

Článek

Skupina investigativních novinářů KRIK to odhalila podle BBC už v roce 2015. Mali, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Aleksandara Vučiče, ale její sdělení odmítl. „Pokud prokážete, že mi některý z těchto bytů patří, všechny jsou vaše. Ihned dostanete klíče,“ kasal se.

Srbská prokuratura tehdy vyšetřování zastavila pro údajný nedostatek důkazů. Nyní ale vyšlo najevo, že Mali vlastnil apartmány přes dvě offshorové firmy registrované na Britských Panenských ostrovech.

U Babiše mohlo jít o daňový delikt, ale důkazy zatím chybí

Domácí

Byty, jejichž tržní cena se odhaduje na pět milionů eur (127 mil. Kč), poměrně krátce po koupi prodal a zbavil se i vlastnictví offshorových společností. Panuje proto podezření, že Mali takto peníze „vypral“.

Reklama

Výběr článků

Načítám