Hlavní obsah

Naarden zrušil dotace pro muzeum Komenského

Novinky, Jaroslav Zbožínek, Jaroslav Špulák, ČTK
PRAHA/NAARDEN

Nad dalším osudem muzea Jana Ámose Komenského v nizozemském Naardenu visí černé mraky. Městské zastupitelstvo na konci týdne totiž rozhodlo, že v příštím roce sníží muzeu dotaci na polovinu a v roce 2005 ji zcela odbourá. Radní zároveň uložili starostovi Jacku Patijnovi, aby uspořádal kulatý stůl, který posoudí možnosti dalšího provozu muzea.

Foto: Milan Haluška

Karviná

Článek

Pokud by byly nalezeny finanční prostředky mimo městský rozpočet, jsou radní ochotni se o osudu muzea dál bavit. V opačném případě městu nezbude, než ho napřesrok zavřít, řekl Patijn.

Česko se postará o Komenského mauzoleum

Velvyslanec ČR v Nizozemsku Petr Kubernát potvrdil, že česká strana je připravena přinejmenším zajistit, aby zůstalo otevřeno Komenského mauzoleum, tedy bývalá kaple s jeho hrobem, kterou má Česko dlouhodobě pronajatu za symbolické euro ročně. Bude se však snažit najít cesty, jak zachránit i muzeum.

Muzeum přitahuje turisty

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář Právu řekl, že ČR bude chtít zahájit s nizozemskou vládou jednání s cílem nalézt řešení, které by zajistilo další chod muzea. Česká strana by se snažila povýšit celou věc na záležitost mezi vládami s tím, že by se na financování činnosti instituce měla podílet jak ČR, tak Nizozemsko.

"Rádi bychom, aby muzeum fungovalo," zdůraznil Kolář a vyjádřil názor, že jeho zachování je i v zájmu nizozemské strany, mj. kvůli turistickému ruchu.

Dostál: není to otázka peněz

Maximální zájem na udržení muzea potvrdil také ministr kultury Pavel Dostál. "S premiérem Špidlou jsme se domluvili, že bychom ze státního rozpočtu z peněz ministerstva kultury uvolnili 80 tisíc eur (v přepočtu asi 2,6 mil. Kč), což je částka nutná na roční provoz muzea. Nyní je důležité, aby ministerstvo zahraničí udělalo s naardenskou stranou smlouvu o jeho dalším provozu. Není to tedy otázka peněz, ale otázka jednání," shrnul Dostál pro Právo.

Anketa

Jak by měl být v případě nezájmu nizozemské strany vyřešen další osud muzea J. A. Komenského v Naardenu?
Měl by je financovat český stát
71,6 %
Mělo by být omezeno na mauzoleum financované českým státem
10,5 %
Mělo by být zrušeno
17,9 %
Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám