Hlavní obsah

Modul Huygens míří k Titanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská sonda Huygens se v sobotu po čtvrté hodině ráno SEČ úspěšně odpojila od mateřské sondy Cassini a zamířila k největšímu Saturnovu měsíci Titanu, na němž přistane. Její oddělní potvrdila zpráva, kterou přijalo řídící středisko americké kosmické agentury NASA v Pasadeně. Sonda má na Titanu přistát 14. ledna.

Foto: Muzeum nové generace

Santiniho genialitu uvidíte v Muzeu nové generace na interaktivní výstavě, část je věnována Santinimu a opatu Vejmluvovi

Článek

Modul Huygens zůstává zatím v klidovém módu. Do činnosti bude teprve uveden. Údaje o Titanu má přenášet po velmi krátkou dobu asi sedmi hodin, kdy se bude k druhému největšímu měsíci sluneční soustavy přibližovat a snášet se k němu na padáku. Ani vědci netuší, zda dopadne na pevný povrch nebo do moře z tekutého etanu či metanu. Měsíc je zakryt metanovými mraky.

Sonda Cassini-Huygens již v říjnu kolem Titanu prolétla a snažila se jeho povrch propátrat radary. Zjistila aktivní sopečnou činnost, praskání jeho povrchu a přítomnost velkého množství jakési prvotní ledové tříště. Titan, druhý největší měsíc sluneční soustavy, se nejvíc blíží stavu, jak vypadala Země v počátečním stadiu svého vývoje.

Dosavadní cesta sondy vesmírem trvala sedm let.Ani přistáním modulu mise nekončí. Mateřská sonda  Cassini však bude Saturn zkoumat ještě další 3 roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám