Hlavní obsah

Martin Farkaš: do žádné mise už se nepřihlásím

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Martin Farkaš (27), který jako jediný přežil havárii slovenského vojenského letadla, prohlásil, že ani po tomto zážitku se nebojí sednout do letadla. Do žádné zahraniční mise se ale už nepřihlásí.

Článek

"Budu dál sloužit u svého útvaru v Levicích," uvedl ve středu na první tiskové konferenci v košické nemocnici. Farkaš měl na tváři pozůstatky tržných ran. Bylo také vidět, že ho při havárii zasáhl na tváři oheň. Tělesně je však v pořádku a na tiskovku přišel po svých a bez pomoci.

Voják potvrdil, že v čase havárie seděl v zadní části letadla a byl připoutaný. Vyvrátil tak dohady slovenského tisku, že byl během pádu letadla na toaletě a to mu zachránilo život. "Několik let jsem v průkazu pojištěnce nosil čtyřlístek, který mi dala manželka," dodal.

"Před nehodou panovala na palubě letadla dobrá nálada a nedělo se nic zvláštního. Všichni jsme se těšili domů na své rodiny," vylíčil situaci na palubě letadla těsně před nehodou. Farkaš si pamatuje, že u něj byl jako první maďarský záchranář, který mluvil anglicky.

"Ze samotné havárie si pamatuji velmi málo. Vím, že jsem potom volal manželce," uvedl. Obsah telefonátu s manželkou si ale nepamatuje. Přiznal, že si nevzpomíná ani na další podrobnosti nehody a o některých záležitostech nemůže hovořit z osobních a profesionálních důvodů.

Farkaš je na tom stále lépe

Zachráněný voják poděkoval maďarským a slovenským zachráncům, i lékařům košické nemocnice. "Vyjdařuji hlubokou soustrast pozůstalým. Byli jsme v Kosovu výborná parta a je mi moc líto, co se stalo," dodal. Po ukončení destiminutové tiskovky zachráněnému vojákovi přes padesát novinářů spontánně zatleskalo.  

Podle lékařů se Farkašův stav po fyzické i psychické stránce každým dnem zlepšuje a koncem týdne bude přeložen do Vojenské nemocnice v Košicích. Potvrdili také, že Farkaš má problémy s pamětí, ale to považují po otoku mozku za zcela normální stav.

Primář Peter Beluš předpokládá, že Farkašova práceneschopnost bude trvat několik měsíců. "Mechanismus poranění byl velmi masivní, vždyť  to bylo letecké neštěstí. Trpí určitou ztrátou paměti. Není možné předpovídat, do jaké míry se mu paměť vrátí," dodal. Farkašovi byl implantovaný mozkový senzor. "Žádný chirurgický zákrok mu nehrozí," dodal Beluš.          

Na pohřeb přijede šéf NATO

Vyšetřovatelé zatím nezjistili žádnou technickou závadu na havarovaném letadle An-24. Podle posledních informací se před havárií na palubě letadla nestalo nic neobvyklého. Proto je stále pravděpodobnější, že letadlo spadlo po chybě posádky.  

Prešovská městská hala se připravuje na zítřejší pohřeb 42 obětí leteckého neštěstí. Pietní akt začne ve čtvrtek v 11 hodin. Hala má kapacitu 4000 míst a očekává se účast slovenských nejvyšších představitelů, generálního tajemníka NATO, maďarského prezidenta a ministrů obrany České republiky, Polska a Maďarska.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám