Hlavní obsah

Lvov chce uctít nacistického kolaboranta Banderu, plánuje po něm pojmenovat stadion

Právo, ama

Zastupitelé oblastní rady ve Lvově vyzvali k pojmenování místního stadionu Arena Lviv po nacionalistickém vůdci Stepanu Banderovi, nacistickém kolaborantu a válečném zločinci, který je na Ukrajině považován za hrdinu.

Foto: AP

Bandera je na Ukrajině považován za hrdinu. Na snímku nacionalisté v Kyjevě, kteří ho oslavují

Článek

Na úterním zasedání schválili usnesení, v němž žádají ukrajinský kabinet o povolení změny, sdělil portál Jevropejska pravda. Návrh podpořilo 68 zastupitelů, sedm se hlasování zdrželo.

Stadion, na kterém se hrála část zápasů při mistrovství Evropy ve fotbale Euro 2012, je majetkem státu a oblast dosud marně usilovala o získání objektu do komunálního vlastnictví.

Ternopil už areál přejmenoval po vrahu civilistů

Pojmenování stadionu v západoukrajinském městě Ternopil po Romanu Šuchevyčovi, ukrajinském nacionalistovi, který se v minulém století podílel na vraždách Poláků i Židů, odsoudil Joel Lion, izraelský velvyslanec na Ukrajině.

Ve Lvově zabavili tunu heroinu pro EU za skoro dvě miliardy

Evropa

„Požadujeme okamžité zrušení tohoto rozhodnutí,“ napsal na Twitteru a upozornil, že jde o „nechvalně proslulého kapitána policejní jednotky Schutzmannschaft Batallion 201“.

Protest vyslovil také polský Institut národní paměti. V prohlášení zdůraznil, že za druhé světové války Šuchevyč byl jako důstojník německého policejního praporu Nachtigall zodpovědný za genocidu polských civilistů na Volyni. Zdůraznil, že „glorifikace Šuchevyče uráží památku polských, židovských a ukrajinských obětí nacionalistů“. Polský velvyslanec na Ukrajině Bartosz Cichocki pak na protest v pátek zrušil plánovanou návštěvu Ternopilu.amžité zrušení tohoto rozhodnutí,“ napsal na Twitteru a upozornil, že jde o „nechvalně proslulého kapitána policejní jednotky Schutzmannschaft Batallion 201“.

Šuchevyč bojoval i proti československé armádě na území někdejší Podkarpatské Rusi a během válečných let válčil také v Polsku. V noci ze 13. na 14. března 1939 zaútočil na kasárna čs. armády. Čs. vojáci pod velením generála Lva Prchaly pokus o puč rozprášili.

Ukrajinské vojákyně se brání obtěžování

Zahraniční

Podle historiků kolaboroval s nacisty a pod vedením abwehru, zpravodajské služby německé armády, zformoval policejní prapory, které se podílely na etnických čistkách, vraždách civilistů a pogromech.

Radnice ve městě Ternopil přejmenovala stadion 5. března – ke dni Šuchevyčova úmrtí. Zastupitelé schválili rozhodnutí jednomyslně.

Byl to vzorný velitel, chválí si starosta

„Šuchevyč byl nejen vzorným velitelem, ale také výtečným sportovcem a vynikal v řadě sportovních disciplín,“ citoval rozhlas Radio Svoboda Serhije Nadala, primátora Ternopilu z nacionalistické strany Svoboda.

„Šuchevyč byl nejen vzorným velitelem, ale také výtečným sportovcem a vynikal v řadě sportovních disciplín,“ citoval rozhlas Radio Svoboda Serhije Nadala, primátora Ternopilu z nacionalistické strany Svoboda. Na Facebooku napsal, že se izraelský velvyslanec stal „zajatcem sovětské historiografie“. Zdůraznil, že městské vedení své rozhodnutí nezmění.

V roce 2007 exprezident Ukrajiny Viktor Juščenko udělil Banderovi i Šuchevyčovi titul hrdina Ukrajiny.

Po válce žil v Mnichově

Bandera stál u zrodu nacionalistických organizací. Jejich příslušníci označovaní za banderovce vyvraždili ve 40. letech desítky tisíc civilistů včetně etnických Poláků, Čechů i Židů. Někteří polští historici odhadují, že na ukrajinské Volyni a Haliči příslušníci Ukrajinské povstalecké armády v letech 1943–1945 povraždili sto tisíc polských civilistů. Bandera žil od roku 1946 v exilu v Mnichově. V říjnu 1959 ho tam zavraždil agent KGB Bohdan Stašinskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám