Hlavní obsah

Lijáky vyvolaly sesuvy půdy v Alpách

Průchod fronty s vytrvalými přívalovými dešti přes centrální Evropu způsobil od uplynulého víkendu do pondělka sesuvy půdy a přerušení dopravy na několika silnicích ve Švýcarsku, severním Německu i v Rakousku. K nejvýznamnějším zablokovaným trasám patří mezinárodní tah před Velký průsmyk svatého Bernarda, spojující Švýcarsko s Itálií.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V Německu lijáky řádily hlavně na severu, kde odplavovaly zeminu z polí. V Rakousku deště způsobily lokální záplavy v okolí Gmündu poblíž české hranice.

Na silnici vedoucí přes Svatobernardský průsmyk se z podmáčených svahů sesulo několik desítek metrů kubických hlíny a kamení. Podle agentury AFP bude její odklízení trvat nejméně do úterý.

Také silnice přes průsmyk Grimsel musela být ze stejného důvodu uzavřena. Tamní sesuv půdy na vozovku byl ale podstatně menší a uzavírka tak platila jen několik hodin.

V severním Německu, ve spolkových zemích Hamburk a Šlesvicko-Holštýnsko zaplavily vydatné deště několik obcí vodou a bahnem. Lijáky o vydatnosti až 50 litrů na čtvereční metr za hodinu odplavovaly hlínu z polí, ta zacpala kanalizaci a valící se bahno zaplavovalo sklepy, garáže a silnice. Nejpostiženější byla obec Riestedt, oznámili záchranáři. K některým domům se hasiči dostávali snáze na nafukovacích člunech, aby zkontrolovali, zda jejich obyvatelé nepotřebují pomoc.

V hamburské čtvrti Wilhelmsburg vyhořel stylový dům s rákosovou střechou, když ho zapálil blesk, napsala agentura DPA.

Rakouskou oblast kolem Gmündu zasáhla odpoledne stejná vlna lijáků jako přilehlé české a moravské kraje. Hasiči museli zasahovat v 28 případech, kromě Gmündu také v Schremsu, Weitře a Heidenreichsteinu, uvedlo okresní velitelství záchranářů.

Také v Rakousku zapaloval blesk. Po jeho úderu se vzňal obytný dům ve Wolfseggu, k požáru se sjelo 11 hasičských sborů, uvedla agentura APA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám