Hlavní obsah

Letos se čeká nadprůměrný počet devíti hurikánů

– MIAMI

Množství a síla hurikánů, které se letos utvoří nad Atlantikem, bude opět nadprůměrné, i když ne tak katastrofální jako v loni, kdy počet bouří byl rekordní, bylo jich 27. Hurikány v čele a Katrinou loni způsobily nebývalé škody za 80 miliard amerických dolarů. Uvedl to ve své úterní zprávě tým coloradské univerzity.

Článek

V hurikánové sezóně od června do listopadu se podle něj čeká sedmnáct bouří, které budou tak silné, že dostanou jméno. Devět z nich dosáhne síly hurikánu s větrem o rychlosti překračujícími 120 kilometrů za hodinu a pět  bude označeno za hurikány kategorie tři s rychlostí vetru 180 kilometrů za hodinu.

"Dokonce očekáváme že stávající aktivní období atlantických hurikánů bude pokračovat dalších 15 až 20 let. Nadcházející sezóny 2006 a 2007 i ty, které budou následovat, přinesou více silných hurikánů na území USA, jako tomu bylo v letech 2005 a 2005," uvedl meteorolog William Gray, který tým vedl.

Rekordní rok 2006

V minulém rekordním roce byla oblast dějištěm 15 hurikánů, z nichž čtyři - Dennis, Katrina, Rita a Wilma - měly mimořádně ničivé důsledky. Hurikán Katrina, který zpustošil americké město New Orleans, připravil o život přes 1 322 lidí. Řada evakuovaných se dosud nevrátila. Wilma byla vůbec nejsilnější bouří v historii měření. Běžně v sezóně dostane jméno jen deset bouří, z nichž šest dosáhne síly hurikánu.

Autoři studie však odmítají teorii, podle níž je příčinou rostoucího počtu a síly hurikánů nad Atlantikem globální oteplování. "I když se v uplynulých třech desetiletích zvýšila průměrná teplota vody na povrchu oceánů o půl stupně Celsia, s výjimkou Atlantského oceánu se to nikde jinde neprojevilo zvýšením intenzity větrných smrští," uvádí se ve studii. Vysoká teplota na hladině je údajně jednou z příčin vzniku hurikánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám