Hlavní obsah

Lékaři: Juščenko byl otráven dioxiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Opozičního kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka se před volbami pokusil někdo otrávit. Rakouští lékaři, kteří jej vyšetřovali, potvrdili, že našli v jeho těle stopy jedovatých dioxinů. Otrava Juščenkovi poškodila kůži.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto z loňského vystoupení

Článek

Juščenko těsně před volbami změnil svou vizáž. I když nechtěně. Z atraktivního padesátníka se náhle stal uhrovitý muž se zjizvenou tváří.

"Nemáme žádné pochybnosti o tom, že nemoc vyvolala otrava dioxinem," řekl vedoucí lékař elitní soukromé vídeňské nemocnice Rudolfinerhaus Michael Zimpfer. Podle něj koncentrace dioxinů v těle Juščenka překračovala běžnou hodnotu až tisícinásobně a dala se měřit na miligramy. "Definitivně vycházíme z toho, že dioxin se dostal do těla ústy," doplnil.

Vláda se od otravy distancuje

Opoziční kandidát o otravě mluvil už po svých vážných zdravotních problémech v říjnu. Naznačil, že jed, v tomto případě jedovaté dioxiny, mu někdo mohl dát do jídla na večeři se šéfem ukrajinské tajné služby, po níž jeho zdravotní problémy začaly. Zkolaboval a musel být převezen na kliniku v Rakousku.

Ukrajinská vláda v čele s premiérem Viktorem Janukovyčem vyloučila, že by se podobným způsobem chtěla zbavit nechtěného protivníka. Janukovyč stejně jako Juščenko usiloval a usiluje o křeslo ukrajinského prezidenta.

Oficiálně v nich Janukovyč zvítězil, nejvyšší soud ale poté výsledek zrušil, protože uznal stížnosti na zmanipulované hlasování. Janukovyče prezidentem odmítaly statisícové demonstrace v ukrajinských městech. Druhé kolo voleb, v němž se znovu utká Juščenko s Janukovyčem, bude 26 prosince.

Juščenko se zotavuje

Vzorky Juščenkovy krve poslali rakouští lékaři na kontrolní vyšetření do několika zahraničních nemocnic.

Podle odhadů lékařů nepřirozené zbarvení kůže a jizvy na tváři Juščenka, které způsobila otrava dioxinem, v blízké době nezmiznou. Pacient se ale z nemoci rychle zotavuje.

Dioxiny

Dioxiny jsou silně toxické organické látky vznikající například při technologické výrobě pesticidů a desinfekčních látek, popřípadě při spalování uhlovodíků a uhlí.

Z ekologického hlediska jsou velmi nežádoucí a nesnadno odbouratelné, protože se nevážou na vodu ani na jiné chemické látky.

V těle člověka se dioxin vstřebává mimořádně rychle a příznaky otravy se objeví již za několik hodin po požití látky. Smrtelný může být už miligram látky

ČTK

"Můžeme konstatovat, že původně zvýšené hodnoty jaterních testů poklesly. Stav jater se výrazně zlepšil. Juščenko je plně schopný pracovního nasazení," prohlásil ošetřující lékař prezidentského kandidáta Nikolaj Korpan s tím, že symptomy Juščenkovy nemoci se neprojevily ani u jednoho z členů jeho rodiny. Lékaři zatím neuvažují o tom, že by mu kůži trasplantovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám