Hlavní obsah

Komise potvdila, že slovenský antonov neměl závadu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Komise vyšetřující lednovou havárii slovenského vojenského letadla AN-24 dospěla k závěru, že neštěstí, při němž přišlo o život 42 lidí, nezpůsobila technická závada. Jak Právu v úterý řekl mluvčí slovenských ozbrojených sil Milan Vanga, tento závěr však automaticky neznamená, že chybu udělal pilot letadla.

Článek

"Komise má k dispozici expertízu o technickém stavu letadla. Očekávají se ještě výsledky biochemické a psychologické expertízy z hlediska lidského faktoru a jeho možného podílu na neštěstí," uvedl Vanga.

Mluvčí zatím neupřesnil, kdy bude k dispozici kompletní zpráva o havárii letadla. Ve slovenských médiích se objevily dohady o tom, že piloti měli špatně nastavený radiovýškoměr, který měl posádku před nebezpečným přiblížením stroje k zemi varovat. [celá zpráva] Výškoměr měl údajně nastavenou tzv. nulovou toleranci a signalizace nebezpečné výšky byla vypnuta.

Havárie se stala 19. ledna poblíž slovensko-maďarských hranic. Na palubě letadla zahynulo 42 lidí, většinou příslušníků jednotky KFOR, kteří se vraceli domů z Kosova. Havárii jako zázrakem přežil jediný člověk - nadporučík Martin Farkaš (27), který seděl v zadní části letadla.

Piloti před přistáním v Košicích požádali o vizuální navigaci bez pomoci radarů a letadlo vzápětí začalo prudce klesat. Vysunutým podvozkem zachytilo o vrcholky stromů na 700 metrů vysokém kopci Borsó na severu Maďarska a zřítilo se do lesa.

Reklama

Související články

Slovenský antonov spadl kvůli výškoměru

Příčinou havárie slovenského letadla An-24, v němž zahynulo 42 lidí, byl špatně nastavený výškoměr. Vyplývá to z předběžných výsledků vyšetřování, které...

Výběr článků

Načítám