Hlavní obsah

KLDR se snaží přesvědčit USA k jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Jižní Korea ve středu vyzvala svého severního souseda KLDR k mírovému řešení krize vyvolané obnovou severokorejského jaderného programu. Severokorejští představitelé uvedli, že usilují o mírové řešení se Spojenými státy, ale postaví se každému útoku proti své zemi.

Článek

Představitelé obou korejských zemí se sešli za zavřenými dveřmi v Soulu k hodinovým rozhovorům o hospodářské spolupráci, jejíž součástí je i železniční a silniční spojení přes společnou hranici. Delegáti Jižní Koreje vyjádřili obavy o stupňování jaderného napětí a zdůraznili, že rychlé řešení krize je důležité pro společné korejské projekty.

KLDR je ochotna diskutovat o problému se svým jižním sousedem, nicméně trvá na tom, že spor může vyřešit pouze přímý dialog se Spojenými státy. Toto stanovisko Pchjongjang podle mluvčího jihokorejské delegace dnes znovu zopakoval. Severní Korea proto vyzvala Británii, aby zprostředkovala přímá jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem.

KLDR: nechceme vyrábět jaderné zbraně

Severokorejské ministerstvo zahraničí v prohlášení zveřejněném v Pchjongjangu vyjádřilo zklamání nad postojem Washingtonu, že odmítá přímá jednání. Ministerstvo zahraničí také zdůraznilo, že nemá v úmyslu vyrábět jaderné zbraně navzdory tomu, že odstoupilo od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a oznámilo obnovení provozu v jaderných reaktorech uzavřených na základě severokorejsko-americké dohody z roku 1994.

"Naše armáda a lid sáhnou k odvetě, pokud Spojené státy zasáhnou třeba jen kousek naší země, vody nebo vzduchu," řekl představitel ministerstva zahraničí. "Věříme, že budeme úspěšní," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám