Hlavní obsah

Kassir: Raději se v Česku zabiju než se nechat vydat USA

Právo, Břetislav Tureček

V Česku republice je už rok ve vazbě Oussama Kassir. Byl zatčen na základě mezinárodního zatykače, když letěl ze Švédska do Libanonu. USA ho viní z toho, že vedl v Oregonu výcvikový tábor pro muslimské bojovníky.

Článek

V Česku jste už rok ve vazbě a čekáte, zda budete vydán do USA pro podezření z příslušnosti k teroristické síti al-Kajdá. Zkraje jste si stěžoval na špatné podmínky, že nemáte arabské tiskoviny a tak. Změnilo se to mezitím?

Pořád jsem zavřený v maličké cele, tak co je na tom za zlepšení? Jsem přitom nevinný člověk a tohle celé je výsledek snahy Američanů dosáhnout na základě lživých obvinění mého vydání, pak mě zlomit, vygumovat mi mozek, týráním a mučením ze mě udělat blázna a vnutit mi svou vůli.

Ve Spojených státech žijí milióny muslimů a předpokládám, že ze Švédska jich do USA ročně také pár tisíc zavítá. Pokud tedy Američané lžou a s údajnými plány zřídit výcvikovou základnu teroristů v Oregonu nemáte nic společného, proč se zaměřili zrovna na vás?

FBI vychází ze lživých tvrzení jistého Jamese Ujaamy, který byl původně stíhán za závažné činy. Hrozilo mu deset let, avšak nakonec dostal jen dva roky vězení kvůli banálním trestným činům ekonomického rázu. To vše výměnou za to, že mě namočí do nějakých nesmyslných obvinění, že jsem terorista. Já skutečně byl v roce 1999 ve Spojených státech, ale jako turista s manželkou a s dětmi - copak tohle by terorista udělal?

(Americký konvertita Earnest James Ujaama byl v roce 2002 zatčen pro podezření z teroristických aktivit na území USA. Následujícího roku však se státem skutečně uzavřel dohodu, podle níž mu byl vyměřen pouze dvouletý trest za materiální podporu afghánského hnutí Tálibán výměnou za spolupráci při akci Washingtonu dopadnout londýnského radikálního klerika Abú Hamzu al-Masrího, s nímž se v Británii sešel jak Kassir, tak Ujaama. - pozn. red.)

To vše jsou prostě lži. A toho člověka, co proti mně takto vypovídal, vůbec neznám a nikdy jsem ho neviděl.

Jak je tedy možné, že zná on vás?

Říkám vám, že je to celé promyšlený plán. Před lety jsem se párkrát modlil v Londýně v mešitě Abú Hamzy. Američanům jde o to vymlátit ze mě výpověď, že právě Abú Hamza mě do USA vyslal.

Američané taky tvrdí, že jsem sepsal tenhle manuál pro teroristy (ukazuje dotyčnou brožuru s obrázkem bomby a nápisem THE MUJAHIDEEN EXPLOSIVES HANDBOOK na titulní straně - pozn. red.), přitom je tu jako autor uveden jakýsi Abd al-Azíz. Tvrdí dál, že jsem vedl extremistické internetové stránky a jako důkaz uvádějí jistou IP adresu. Jenže tahle stopa vede do domu mé bývalé ženy, s níž jsem se už v roce 1997 rozvedl. Kromě toho v době, kdy jsem odtud měl psát na internet, jsem byl na návštěvě u rodiny v Libanonu.

Proč se tedy tolik bráníte vydání do USA? Tam byste se mohl hájit před soudem.

Podívejte se, co dělají Američané ve světě! Mučí a vězní tisíce lidí jen proto, že jsou to muslimové. Bagrám v Afghánistánu, Guantánamo, irácký Abú Ghrajb - týrají a znásilňují tam lidi, strkají jim do konečníku papíry, bijí je a ponižují, zabíjejí. A víte, že lidi tajně vězní i v Evropě a že s muslimskými vězni létali přes Česko? Proč by se mnou měli zacházet jinak, proč bych jim měl věřit? Radši zemřu, než bych se nechal vydat Američanům.

Český žalobce s mou extradicí souhlasí, přitom mě chtějí do Ameriky vydat na základě dohody z roku 1925, tedy podle komunistické dohody uzavřené za Stalina...

V té době ještě Československo nemělo se Stalinem ani s komunisty nic společného.

To je jedno, kdo tu vládl... prostě je to 80 let stará dohoda. Hlavně však, kdybych byl terorista, proč se celých pět let nic nedělo, proč jsem nebyl zadržen dřív?

Podívejte - tady vidíte dopis pro české úřady od švédského ministerstva zahraničí z letošního března, kde jasně stojí, že jsem za terorismus nebyl nikdy odsouzen. Na základě udání FBI mě sice zatkli, švédští vyšetřovatelé však obvinění shledali tak vágní, že jsem byl za dva dny zas na svobodě.

Máte švédské a libanonské občanství. Dělají ty země něco ve váš prospěch?

Jednou byl u mě ve vazbě švédský velvyslanec. Libanon nic.

Považujete se spíš za umírněného, nebo radikálního muslima?

Já jsem úplně normální muslim. Přísahám, že nepatřím k al-Kajdá. Vždyť mám ve Švédsku americké i židovské přátele, tak jak můžu být zároveň terorista?

Co říkáte na výzvy Usámy bin Ládina ke svaté válce muslimů proti americké nadvládě a proti Západu obecně?

Nerozumím, o čem je řeč.

Nerozumíte mé otázce, nebo těm apelům šéfa sítě al-Kajdá?

Nerozumím vůbec světové politice, nezajímá mě. Já čtu korán, starám se a žiju pro svou rodinu a pro svou dcerku, která se narodila letos v únoru - a já ji ještě vůbec neviděl.

Nemáte s rodinou kontakt?

Jednou za čas si vyměníme dopisy, od zatčení jsem je ale vůbec neviděl. V minulosti jste si stěžoval i na nedostatek lékařské péče...

Tady vidíte dopis od mého lékaře ve Švédsku, že jsem od 22. září 2000 do 10. října 2005 navštěvoval jeho ordinaci kvůli depresím a úzkostem. I teď trpím depresemi, nespavostí.

Léčí vás nyní český psychiatr?

Dostávám jen prášky na spaní a na uklidnění.

Jak tedy vidíte budoucnost své kauzy?

Můžete snad věřit Američanům, když vidíte to zabíjení v Iráku a v Palestině? Můžu věřit jejich ministryni Riceové, když Čechům slibovala, že bych v USA nebyl popraven? Vždyť když Izraelci zabili stovky lidí v pásmu Gazy, tak tahle demokratka jen řekla: Hmm, to mi je opravdu líto.

Nespoléhám už na soudce ani na právníka, na svobodu a k návratu k rodině do Švédska mi pomůže jedině bůh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám