Hlavní obsah

Juščenko vyzval k blokádě budovy vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K blokádě budovy ukrajinské vlády v Kyjevě vyzval v úterý své stoupence vítěz nedělních prezidentských voleb Viktor Juščenko. Chce tak znemožnit svému rivalovi, premiérovi Viktoru Janukovyčovi, aby vedl zasedání kabinetu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.9.2017 Sobotní program Zažij Ostravu jinak. Husův sad.

Článek

"Chci říci, že by se nemělo konat žádné zasedání vlády... Drazí přátelé, žádám vás, abyste od zítřejšího časného rána posílili blokádu vládní budovy," řekl Juščenko davu svých příznivců na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Janukovyč v pondělí rozhodně odmítl uznat svou porážku ve volbách a hodlá se odvolat k nejvyššímu soudu. Oznámil rovněž, že se vrací do práce a na středu svolá zasedání vlády.

Juščenkovo vítězství potvrzeno

Viktor Juščenko je potvrzen coby vítěz prezidentských voleb na Ukrajině. Podle takzvaných předběžných konečných výsledků, které vydala ústřední volební komise, mu odevzdalo svůj hlas 51,99% voličů, zatímco pro premiéra Viktora Janukoviče se vyslovilo  44,19 procenta lidí. Juščenko ale nemůže být vyhlášen oficiálním vítězem, dokud nebudou prošetřeny všechny stížnosti nahromaděné během voleb.

Poražený Janukovič se obrátil po volbách na soud s tím, že byla opakovaně porušena pravidla voleb. Prošetřování může trvat i několik týdnů. Volby sledovalo nebývalé množství zahraničních pozorovatelů, kteří se shodli, že opakované volby byly podstatně poctivější než zrušené předchozí druhé kolo voleb.

Stanové městečko zůstává do inaugurace

Stanové městečko zůstane na centrální kyjevské třídě Chreščatyk zřejmě až do té doby, než se vítěz voleb Viktor Juščenko ujme svého úřadu. Zatím není nic jisté - osud svérázného tábořiště mají v rukou lidé z Juščenkova volebního štábu. Protestní "město ve městě" stojí už přes měsíc a za tu dobu se výrazně proměnilo.

"Předpokládáme, že tu zůstaneme do inaugurace, tak do poloviny ledna. Rozhodne o tom vedení Juščenkova týmu," řekl ČTK oranžově ozdobený Vadim, který se podílí na organizaci protestních akcí po městě. Kromě stanového městečka na Chreščatyku totiž stále stojí stany protestujících i v parku u budovy ukrajinského parlamentu a na ulici vedoucí k prezidentskému paláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám