Hlavní obsah

Je to lež, řekla prodavačka obviněná moderátorkou Winfreyovou z rasismu

Americká moderátorka Oprah Winfreyová vyjádřila lítost nad mediálním rozruchem kolem Švýcarska, který minulý týden sama vyvolala, když řekla, že jí prodavačka v luxusním butiku v Curychu údajně kvůli rasismu odmítla prodat drahou kabelku. Winfreyová couvla poté, co obviněná prodavačka líčení slavné moderátorky označila za „naprostou nepravdu”.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Oprah Winfreyová.

Článek

„Je mi skutečně lito, že se to tak nafouklo. Záměrně jsem onen obchod nejmenovala. Je mi líto, že jsem řekla, že to bylo ve Švýcarsku,“ řekla afroamerická moderátorka televizních show na premiéře filmu Butler od režiséra Leea Danielse. „Jen jsem o něm mluvila jako o příkladu místa, kde lidé netuší, že bych tam mohla někdy být,“ dodala Winfreyová podle agentury Reuters.

Winfreyová přitom v americké televizi minulý týden nejméně dvakrát prohlásila, že při její červencové návštěvě Švýcarska jí prodavačka v curyšském butiku odmítla ukázat luxusní kabelku z krokodýlí kůže s tím, že je pro ni příliš drahá, a chtěla jí podstrčit levnější zboží. Kabelka od návrháře Toma Forda stála asi 38 000 dolarů, tedy zhruba tři čtvrtě miliónu korun, a novináři brzy zjistili, že jde o obchod Trois Pomme.

Prodavačka se proti tvrzení ohradila

Winfreyové se už za údajný incident omlouvaly švýcarské úřady, obviněná prodavačka se ale proti svému nařčení z rasismu důrazně postavila. „To není pravda, Je to absurdní. Nikdy bych zákazníkovi něco takového neřekla,“ uvedla italská prodavačka, která Winfreyovou v prodejně evidentně nepoznala.

„Rozhodně není pravda, že jsem jí kvůli rasismu odmítla ukázat kabelku,“ řekla prodavačka, která odmítla uvést své jméno. Podle ní to bylo tak, že jí nejprve ukazovala různé kabelky z kolekce Jennifer Aniston a Winfreyová se mezitím dívala do polic za ní, kde byla inkriminovaná kabelka. Prodavačka jí prý řekla, že je podobná těm, které má právě v ruce, jen mnohem dražší, a zeptala se jí, zda ji chce ukázat.

„Znovu se dívala po prodejně a už nic neřekla. Pak se svým společníkem sešla do spodního podlaží. Nebyla v obchodě ani pět minut,“ líčila prodavačka. Důrazně přitom popřela, že by Winfreyové řekla, že jí kabelku neukáže, protože je pro ni drahá.

„Nevím, proč s takovými obviněními přichází. Je tak mocná a já jsem jenom obyčejná holka z prodejny,“ řekla prodavačka a dodala, že se tváří v tvář nařčení z rasismu cítí bezmocně. „Pokud to všechno bylo tak, jak ona tvrdí, proč si nestěžovala druhý den, na svatbě Tiny Turnerové, mé šéfce Trudie Götzové, která tam taky byla?“ dodala. Götzová byla v minulosti hostem moderátorky a celou událost označila za „nedorozumění“.

Je to součást propagace nového filmu?

Někteří komentátoři poznamenávají, že příběh, jak jej líčí Winfreyová, až příliš dobře zapadá do globální propagace filmu Butler, který se ze značné části věnuje historii hnutí za občanská práva černochů. „Napadlo média aspoň na chvíli, jak by potenciálně přehnaná a rasově nabitá historka tohoto druhu mohla pomoci při prodeji jejího nadcházejícího filmu?“ napsal John Nolte na webu Breitbart.com.

Média podle očekávání udělala kolem historky Winfreyové velký rozruch. Některá se začala pouštět do dalekosáhlých úvah o latentním rasismu ve Švýcarsku, který se prý odráží v jeho postoji k žadatelům o azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám