Hlavní obsah

Jaderná laboratoř v USA ztratila klíčová data

– SAN FRANCISCO

Jedno z největších amerických jaderných výzkumných pracovišť přerušilo dočasně výzkum používající přísně utajované informace. Laboratoř v Los Alamos totiž minulý týden ztratila dva disky s klíčovými daty. Uvedly to ve čtvrtek úřady.

Foto: Male mimi

vizualizace pokojů - pokoj pro maminky

Článek

Pracoviště zjistilo pochybení 7. července při inventární kontrole. Povaha zcizených informací se tají.

Podle představitelů laboratoře však nic neukazuje na to, že by se "disky dostaly z přísně hlídaného rozlehlého areálu Los Alamos".

První bomba

Komplex v Novém Mexiku se rozkládá na 100 kilometrech čtverečních. Byl založen v tajnosti za druhé světové války a vznikla zde první atomová bomba. Nyní tam pracuje více než dvanáct tisíc lidí.

Laboratoř byla dočasně uzavřena naposledy před čtyřmi roky, kdy se k ní přiblížil nebezpečně blízko oheň.

V roce 1999 byl navíc americký vědec tchajwanského původu Wen Ho Lee v Los Alamos obviněn z krádeže tajných dokumentů. Žaloba mu nakonec většinu obvinění neprokázala. Přiznal se jen k tomu, že stáhl tajné informace na nezajištěný počítač.

Další skandály

Skandály se nevyhýbají ani dalším dvěma zařízením mezi trojicí největších jaderných laboratořích ve Spojených státech: Lawrence Livermore a Sandia.

V červnu 2003 se v Lawrence Livermore ztratil elektronický klíč. Stráž jeho zmizení kvůli obavám z propuštění nenahlásila šest týdnů.

Svůj skandál má i laboratoř Sandia. Neznámí pachatelé v areálu zcizili vůz, projeli plotem a automobil nechali na parkovišti před areálem. Ukázalo se, že zmizel počítač s utajovanými daty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám