Hlavní obsah

Izraelské tanky opět obsadily palestinský Džanín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DŽANÍN

Asi 20 izraelských tanků a terénních vozů proniklo v úterý ráno do centrální části palestinského autonomního města Džanín na severu západního břehu Jordánu. Jednotky ve městě narazily na tvrdý odpor a došlo k silným přestřelkám.

Článek

Podle prvních informací z palestinské strany přišel při bojích o život jeden Palestinec. Izraelci prohledávají v Džanínu domy a zatýkají civilní osoby, po nichž bylo vyhlášeno pátrání.

Výbuch zabíjel v Bajt Lahíji

Při nočním výbuchu domu na severu pásma Gazy zahynuli nejméně tři Palestinci a osm dalších bylo zraněno. Podle palestinských zdrojů byli zabiti dva členové militantní organizace Hamas a patnáctiletá sestra jednoho z nich. Podle palestinských zdrojů způsobila explozi v v obytném domě v palestinské vesnici Bajt Lahíja raketa odpálená z izraelského bojového vrtulníku.

Izraelské armádní zdroje však jakýkoliv útok v Bajt Lahíji popřely. Vrtulníky prý přelétávaly nad nedalekou osadou Bajt Hanún, aby bránily Palestincům v ostřelování izraelského území raketami Kásam. Podle Izraelců vybuchla v domě výbušnina, kterou militantní členové Hamasu připravovali pro použití při protiizraelském útoku. Jeden dům byl při explozi zcela zničen, sousední čtyři domy byly těžce poškozeny, uvedly palestinské zdroje.

Kvůli volbám zostřená opatření

Izraelské úřady dnes vyhlásily zákaz vycházení ve městě Kalkílija, které se nachází rovněž v severní části západního břehu Jordánu. V noci bylo zatčeno sedm Palestinců jak na západním břehu Jordánu, tak v pásmu Gazy. Oblasti západního břehu Jordánu a Gazy jsou od včerejška neprodyšně uzavřeny v souvislosti se zahájením izraelských předčasných parlamentními voleb. Podle izraelských úřadů jde o bezpečností opatření, která mají zabránit případným teroristickým útokům Palestinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám