Hlavní obsah

Izrael už není nejrychleji očkující zemí na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chile se stalo zemí, kde se v současnosti nejrychleji na světě očkuje proti covidu-19. Dříve držel prvenství Izrael, napsala v úterý agentura EFE. Podle mezinárodního srovnání je Chile také čtvrtou zemí, kde se podařilo naočkovat největší část obyvatelstva. Česká republika za světovými premianty výrazně zaostává.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Očkování v Santiagu v Chile

Článek

O prvenství informovalo chilské ministerstvo zdravotnictví s odkazem na portál Our World in Data, na jehož provozu se podílí i Oxfordská univerzita. V Chile za posledních sedm dnů na 100 obyvatel připadlo podání 1,08 dávky vakcíny. Dosud prvenství držel Izrael, kde ale tempo očkování zpomaluje a nyní jeho hodnota činí 1,03 podané dávky preparátu na 100 obyvatel za posledních sedm dní.

Izrael stále drží výrazné prvenství v proočkovanosti obyvatelstva. Na 100 obyvatel Izraele připadá 102 podaných dávek vakcín, v Chile to je 25, což představuje čtvrtý nejvyšší údaj na světě.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

„Celkově jsme podali skoro pět milionů dávek vakcín a naočkovali jsme přes čtyři miliony osob,” uvedl chilský ministr zdravotnictví Enrique Paris. Alespoň jednu dávky preparátu tak dostala zhruba pětina populace této latinskoamerické země.

Chile objednalo preparáty od více výrobců, v současnosti ale nejvíce používá látku od čínské firmy Sinovac.

Česká republika za světovými premianty výrazně zaostává, ukazuje portál. Za posledních sedm dnů bylo podle něj v ČR podáno 0,24 dávky na 100 obyvatel a celkově na 100 obyvatel připadá 8,06 podané dávky.

USA dostávají covid pod kontrolu. Pomohla rychlost očkování, opatření i počasí

Koronavirus

Výrazný úspěch v očkování zbrzdil, ovšem úplně nezastavil, šíření koronaviru v latinskoamerickém státě. V úterý Chile oznámilo, že za předchozích 24 hodin zaznamenalo zhruba 3500 nových případů infekce. V průběhu epidemie byla nákaza prokázána u zhruba 864 000 lidí, z nichž 21 000 zemřelo.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Socha s rouškou v muzeu v Santiagu v Chile

Reklama

Výběr článků

Načítám