Hlavní obsah

Itálie, Polsko i Rakousko. Evropská unie začala s očkováním proti covidu-19

Právo, Novinky, ČTK, zkr, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých zemích Evropské unie začalo v neděli koordinované očkování proti covidu-19 vakcínou společností Pfizer a BioNTech. První dávku dnes dostali zdravotníci, senioři či politici v Itálii, Rakousku nebo v Česku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jako první byla v Itálii naočkována zdravotní sestra z Říma Video: AP

 
Článek

"Dnes se Itálie probouzí, je den vakcinace," napsal na twitteru italský premiér Giuseppe Conte. Jako první v jeho zemi byla v 7:20 hodin naočkována zdravotní sestra Claudia Aliverniniová. Spolu s ní dostali dávku v nemocnici Spallanzani v Římě další čtyři zdravotníci.

O deset minut později začalo očkování v Polsku. V Ústřední nemocnici Ministerstva vnitra ve Varšavě, která se specializuje na boj s koronavirem, dostala vakcínu jako první hlavní sestra ústavu Alicja Jakubowská. Kromě ní podstoupilo vakcinaci ještě pět zaměstnanců nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku a v Německu začali očkovat proti koronaviru už v sobotuVideo: Reuters

Slovensko začalo s očkováním, prvním byl infektolog Krčméry

Koronavirus

Už v sobotu začalo s očkováním zdravotníků Maďarsko, večer na Slovensku jako první vakcínu obdržel infektolog a člen vládní pandemické komise Vladimír Krčméry. Dávku dostali včera i obyvatelé a zaměstnanci domova pro seniory ve středoněmeckém Halberstadtu.

Z evropských politiků se dnes nechal očkovat český premiér Andrej Babiš. V neděli by měla vakcinaci podle médií podstoupit také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

V ÚVN byli první naočkovaní premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emilie ŘepíkováVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám