Hlavní obsah

Itálie: 28 policistů u soudu za týrání antiglobalistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Šéf italské protiteroristické jednotky Francesco Gratteri s dalšími 27 lidmi se bude zpovídat ze zásahů proti demonstrantům při zasedání sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska G8 v italském Janově v červenci 2001. Oznámil to v pondělí tribunál v severoitalském Janově. Proces začne 6. dubna.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na travnaté ploše areálu aquaparku instruktor fitness Petr Lžíčař zahájil ukázkou cviků Core tréninku cvičení skupiny zájemců.

Článek

Policisté jsou obžalováni z těžkého ublížení na zdraví, křivého obvinění a falešné výpovědi.

Policisté se měli dopustit násilností při vniknutí do budovy školy Diaz, která sloužila jako ubytovna pro účastníky manifestací proti globalizaci.

Muži zákona tam tehdy zadrželi téměř stovku osob a odvedli je do policejních objektů, kde je nejrůznějšími způsoby trýznili.

"Nyní je třeba vytvořit parlamentní vyšetřovací komisi, čemuž se vláda premiéra Silvia Berlusconiho brání," uvedl jeden z činitelů italských Zelených Paolo Cento. Podle něj k tomu ale kvůli neochotě vlády asi nedojde.

Soud bude v dubnu

Datum procesu je stanoven na 6. dubna 2005. Ostře sledovaný proces tak zakončí více než tříleté nepřetržité vyšetřování v řadách speciálních policejních složek.

Při manifestacích proti G8 (Spojené státy, Kanada, Japonsko, Německo, Francie, Itálie, Velká Británie plus Rusko) zemřel v Janově před třemi roky student a stovky osob byly zraněny.

Škody napáchané protestujícími v městě dosáhly miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aktivisté chtějí zablokovat summit EU

Tisíce antiglobalistů hodlají zablokovat summit ministrů zahraničí Evropské unie v severní Itálii. Do oblasti Riva del Garda se mají podle organizátorů akcí...

Výběr článků

Načítám