Hlavní obsah

Indonéské Bali vzpomíná na oběti loňských atentátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALI

Přes dva tisíce příbuzných obětí i přeživších přijelo v neděli na indonéský ostrov Bali připomenout si první výročí ničivého atentátu v turistickém resortu Kuta, kde výbuchy bomb před rokem zabily 202 lidí. Vzpomínkové obřady se dnes konaly také v Sydney a Londýně.

Článek

Téměř polovina účastníků pietního obřadu na Bali v kulturním parku zasvěceném bohu Višnovi byla z Austrálie. Při útoku na diskotéku Sari Club loni zahynulo celkem 202 lidí z 21 národů světa. Bylo mezi nimi 37 Indonésanů, největší počet obětí - 88 - však byli Australané. Byl to nejhorší teroristický útok na světě od 11. září 2001.

Dnešní ranní mše, při níž byla přečtena i jména všech obětí, se zúčastnil také australský premiér John Howard. "Nezapomněli jsme na vás, nikdy nezapomeneme. Austrálie nikdy nezapomene 12. říjen 2002," řekl Howard rodinám obětí.

Bali střeží stovky policistů

Pietní obřady na Bali probíhají za velmi přísných bezpečnostních opatření. Indonésie varovala, že muslimští extremisté plánují další útoky a že za tímto účelem sestrojili dvě bomby. Trvala však na tom, že převážně hinduistický ostrov Bali je pro truchlící bezpečný.

Indonéský ministr bezpečnosti Susilo Bambang Yudhoyono slíbil, že jeho země zůstane oddána boji proti terorismu a nepoleví, dokud nebudou zatčeni všichni, kteří za útokem stáli. Zadrženo bylo k dnešnímu dni asi 40 osob, z nichž 20 bylo odsouzeno.

Samudra: ničeho nelituji

Údajný mozek atentátu Imam Samudra, jenž dostal jako jeden ze tří teroristů trest smrti, v rozhovoru zveřejněném dnes v Jakartě prohlásil, že svého činu nelituje a je připraven zemřít. Z útoku indonéské úřady obvinily východoasijskou islámskou radikální organizaci Jemaah Islamyiah, která je údajně napojená na teroristickou síť al-Kajdá.

Smutek drží celý svět

Příbuzní a přátelé 28 britských občanů, kteří loni zahynuli při atentátu na Bali, pořádají dnes vzpomínkový akt v londýnském kostele svatého Martina v polích. Na 800 účastníků má nejprve na známém Trafalgarském náměstí v centru města vypustit 202 balónků, každý za jednu z obětí.

Vládu bude na mši zastupovat ministr zahraničí Jack Straw. Premiér Tony Blair nebyl pozván, protože pozůstalí došli k závěru, že neprojevil osobní zájem o rodiny postižené útokem.

Vzpomínkové obřady probíhají rovněž v Austrálii, kde dnes zůstaly vlajky stažené na půl žerdi. Na větrném útesu nad Sydney se shromáždilo asi 1000 lidí u příležitosti odhalení pomníku na místě nově pojmenovaném Dolphins Point po ligovém ragbyovém týmu Coogee Dolphins, který na Bali přišel o šest hráčů.

V průběhu dnešního dne se očekává ještě řada vzpomínkových akcí, které budou ukončeny v 23:08 indonéského času (17:08 SELČ), kdy ke krvavým činům došlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám