Hlavní obsah

Incident s Iráčany v bagdádském štábu inspekce OSN

BAGDÁD

Mladý Iráčan se v soboru ráno na chvíli zmocnil v bagdádském štábu zbrojní inspekce OSN jednoho z inspekčních vozidel. Vzápětí však byl přemožen a předán irácké policii. Jiný muž se o něco dříve pokusil proniknout do hotelové budovy využívané zbrojními inspektory; také tohoto narušitele ochranka okamžitě zadržela.

Článek

Při "automobilovém incidentu", o kterém Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na svého fotografa na místě, se mladík podle agentury Reuters pokusil zmocnit dokumentů, které ležely ve voze. Kolonu vozidel zastavil ve chvíli, kdy vyjížděla na pravidelné kontroly zařízení, jež by mohla být napojena na irácký program vývoje a výroby zbraní hromadného ničení. Mladík podle agentury AFP neustále křičel: "Zachraňte mě, prosím vás!" Odmítl se vzdát irácké policii, ale nakonec se podřídil příslušníkovi bezpečnostní služby OSN a v rukou irácké policie stejně skončil.

Chvíli předtím se snažil vniknout do budovy hotelu Canal, který je dočasným útulkem pro zbrojní inspektory OSN v Iráku, ozbrojený muž. Ihned ho zadrželi iráčtí strážci společně s ostrahou OSN. "Byl okamžitě zatčen a prohledán. Byly u něho nalezeny dva nože," upřesnil mluvčí inspektorů s tím, že to byl "irácký představitel". Jeho jméno ani funkci či postavení však neuvedl. Hotel Canal byl původně soukromým ubytovacím zařízením. Leží ve východní části Bagdádu a od roku 1989 ho využívají členové týmů a organizací OSN, kteří pracují v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám