Hlavní obsah

Hlídka natočila dramatickou záchranu rodiny, které hurikán Maria převrátil loď

Záchranářům se ve čtvrtek u portorického ostrova Vieques podařilo pomocí helikoptéry vysvobodit tři ze čtyř členů posádky lodi, která se po zásahu oblasti hurikánem Maria převrhla. Podle deníku Daily Mail, který o události informoval, čtvrtý člen posádky zemřel. Video ze záchrany poskytla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vysvobodili rodinu z převrácené lodi při hurikánu MariaVideo: AP

 
Článek

Loď s názvem Ferrel nedokázala hurikánu pátého (tedy nejvyššího stupně – viz sloupek vpravo) odolat. Vlny dosahovaly výšky až šesti metrů a rychlost větru se pohybovala kolem 250 kilometrů za hodinu.

Dramatické záběry, které pořídila americká pobřežní hlídka, ukazují záchranu tří lidí, kterým se podařilo dostat na vrchol převrácené lodi. Podle britského deníku to byla matka se dvěma dvanáctiletými syny. Čtvrtý člen posádky, pravděpodobně otec, se nedokázal z lodi vyprostit a zemřel. Jeho tělo se zatím nenašlo.

Rodina byla na lodi uvězněna už od středy. Členové pobřežní stráže zaregistrovali tísňové volání o půl dvanácté dopoledne, kvůli nepříznivým podmínkám však s posádkou brzy ztratili kontakt. Do pátrání se kromě Američanů zapojilo i britské námořnictvo. K záchraně byly zapotřebí dvě lodě, letadlo a helikoptéra.

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Hurikán Maria napáchal obrovské materiální škody, poslední zprávy hovoří o minimálně 21 obětech. V Portoriku navíc způsobil záplavy a většinu obyvatel připravil o elektřinu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám