Hlavní obsah

Hlavní prokurátor ICC požádal o zatykače kvůli válce v Gruzii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů v souvislosti s konfliktem v Gruzii v roce 2008. Zatykače se týkají třech představitelů separatistického regionu Jižní Osetie. Ti čelí podezření z nelidského zacházení a vyhnání Gruzínců z regionu. O vydání zatykačů teprve rozhodnou soudci, uvedla agentura AFP.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Ruská armáda v jedné z vesnic v Jižní Osetii.

Článek

„Má žádost o zatykače především poukazuje na nelegální věznění, špatné zacházení, držení rukojmích a nelegální vyhnání civilistů gruzínského původu v rámci (vojenské) okupace za strany Ruské federace,“ uvedl Khan. Ten žádá o zatčení tehdejšího ministra vnitra Jižní Osetie, zmocněnce pro lidská práva separatistického regionu a šéfa vězeňských zařízení. Mezi podezřelými byl i ruský generál, který ale mezitím zemřel.

Khan v prohlášení uvádí, že jeho úřadu se podařilo zdokumentovat případy Gruzínců, kteří po zahájení bojů neodešli ze svých domovů v separatistickém regionu. Úřady v Jižní Osetii je pak zadržely a věznily bez právního vysvětlení. Někteří z nich byli ponižováni či mučeni.

Khan dodal, že obdobné trestné činy prověřuje i v případě ruské anexe Krymu v roce 2014. Hlavní prokurátor nechává prošetřit i páchání válečných zločinů při současném válečném konfliktu na Ukrajině.

Ruský útok na nemocnici v Mariupolu: Zemřeli tři lidé včetně malé holčičky

Válka na Ukrajině

V srpnu 2008 vstoupily gruzínské jednotky do jihoosetské metropole Cchinvali, kde začaly prudké boje s místními separatisty. Jižní Osetie byla v té době oficiálně autonomní oblastí Gruzie. Moskva téhož dne reagovala silným protiútokem, při kterém obsadila nejen Jižní Osetii, ale i Abcházii, další odštěpeneckou proruskou gruzínskou provincii. Příměří bylo podepsáno 16. srpna 2008 a ruské jednotky se z Gruzie začaly stahovat o čtyři dny později. Stahování bylo dokončeno v říjnu téhož roku.

Podle Moskvy si válka vyžádala mezi Osetinci 162 civilních obětí, jihoosetské úřady uvedly 365 obětí mezi civilisty. Rusko ve válce ztratilo 64 svých vojáků. Gruzie ohlásila 228 zabitých gruzínských civilistů a 170 obětí mezi vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám