Hlavní obsah

Extrémní počasí zvyšuje riziko agrese včetně válek

S rostoucí teplotou roste agresivita lidí, ukázala rozsáhlá studie vědců, o které informovala v pátek agentura AP. S každým stupněm teploty navíc vzrůstá množství násilný trestných činů i riziko válek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Vědci analyzovali 60 studií o historických pádech říší, nedávných válkách, údajích o násilné kriminalitě v USA i laboratorních simulací, které testovaly policejní rozhodnutí, zda střílet, nebo ne. A zjistili něco, co je společné napříč staletími: Extrémní počasí - velké horko nebo sucho - znamená víc násilí.

„Když se počasí zhoršuje, máme tendenci být ochotnější ubližovat jiným lidem,” řekl vedoucí studie, ekonom Solomon Hsiang z Kalifornské univerzity. Tým ekonomů dokonce přišel s rovnicí, která předpovídá, o kolik se riziko různého typu násilí zvýší s extrémním počasím.

Ve válkou sužovaných oblastech rovníkové Afriky, uvedli vědci, zhruba každý stupeň Fahrenheita zvyšuje pravděpodobnost konfliktu mezi jednotlivými skupinami o 11 procent. Pro Spojené státy platí, že zvýšením teploty o 5,4 stupně Fahrenheita (tři stupně Celsia) vzroste pravděpodobnost násilných trestných činů o dvě procenta na čtyři procenta.

Bez ohledu na to, jakým způsobem studie porovnávaly teplotu a konflikt, bylo podle Hsianga spojení jasné bez ohledu na to, kde nebo kdy se zkoumané události odehrávaly.

V jedné ze studií podstoupili policisté psychologický experiment, který zjistil, že během laboratorní simulace byli muži zákona náchylnější k rozhodnutí střílet na člověka, když byly v místnosti vyšší teploty. Hsiang také upozornil na pád mayské civilizace, který spadal do období historického sucha před zhruba 1200 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám