Hlavní obsah

Evropský parlament: Unie asi financovala teroristy v Palestině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Desítky tisíc eur či dolarů z fondů Evropské unie skončily pravděpodobně na kontech teroristů v Palestině. Uvedl to ve čtvrtek internetový server Euobserver s odvoláním na zprávu Evropského parlamentu (EP).

Foto: zoo Děčín

Miláček grizzly

Článek

Podezření prošetřovala speciální komise EP, jíž tvořilo třináct poslanců napříč politickým spektrem.

Existovaly totiž domněnky, že peníze v minulosti zasílané palestinským úřadům nebyly vynaloženy na rozvoj země, ale na nákup trhavin a přípravu teroristických akcí směřujících proti Izraeli.

Podle komise sice neexistují "jasné důkazy", že by se tak dělo, "podezření jsou ale silná". Prostředky měly inkasovat konkrétně skupiny Fatah a Brigády mučedníků od Al-Aksá.

Komise mimo jiné prověřovala transakci 21 až 39 tisíc dolarů (asi 630 tis. až 1,2 mil. Kč), jež Unie převedla před více než dvěma roky.

Jde vůbec o první případ, kdy EU přiznala, že by se ze štědrých podpor zasílaných do Palestiny od června 2001 do prosince 2002 mohly financovat teroristické akce. Izraelská tajná služba přitom uvádí, že takto bylo z pomoci zneužito nejméně 2,5 miliónů eur (asi 75 mil. Kč).

Unie podoporovala palestinské úřady poté, co je Izrael odřízl od zdrojů z rozpočtu. Na jejich konta chodilo každý měsíc 10 miliónů eur (asi 300 mil. Kč).

Komise podle Euobserver.com (nezávislý server fungující v Belgii) ukončila svou činnost včera. Kdy EP zveřejní výsledky šetření, není zatím známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám