Hlavní obsah

EU se nesmí nechat vydírat. Mě podporuje většina, tvrdí Juncker

Brusel
Aktualizováno

I když ho některé státy EU odmítají, horký kandidát na šéfa Evropské komise lucemburský expremiér Jean-Claud Juncker hýří sebevědomím. V rozhovoru pro německý nedělník Bild am Sonntag dokonce prohlásil, že se Unie nesmí těmito zeměmi nechat vydírat.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker

Článek

„V Evropské radě mě podporuje široká většina křesťanskodemokratických a socialistických šéfů států a vlád," řekl kandidát evropských křesťanských demokratů na šéfa unijní exekutivy. Právě křesťanští demokraté přitom před týdnem zvítězili ve volbách do Evropského parlamentu.

Proti jmenování Junckera do čela Evropské komise se už vyslovili premiéři Velké Británie, Maďarska, Švédska či Nizozemska. Juncker je však "optimistou", že v polovině července bude zvolen předsedou Evropské komise. Požaduje, aby v příštích třech nebo čtyřech týdnech byli "vzati na palubu i zbývající šéfové vlád".

Cameron pohrozil odchodem Británie z Unie

Juncker v rozhovoru s německým listem rovněž vyzval své podporovatele, aby při svém rozhodování nepodléhali tlaku menšiny. „Evropa se nemusí nechat vydírat," prohlásil. Nejostřeji se proti Junckerovi vyslovil britský ministerský předseda David Cameron, jenž v sobotu podle německého zpravodajského magazínu Spiegel pohrozil možným odchodem Británie z Evropské unie v případě, že se bývalý dlouholetý lucemburský premiér stane příštím šéfem Evropské komise.

Nemusí ho ani Holland

Juncker je podle Camerona příliš federalistický a mohl by zhatit naděje na zreformování vztahů Británie k EU. Podle Bildu má Juncker protivníka i ve francouzském prezidentovi Françoisi Hollandeovi, který údajně prosazuje do čela Evropské komise Francouze, nejlépe bývalého ministra financí Pierra Moscoviciho.

Jednoznačnou podporu Junckerovi naopak vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. Pokud by byl Juncker nominován na šéfa Evropské komise například proti vůli Camerona, znamenalo by to porušení nepsaného pravidla, že takto zásadní rozhodnutí jsou přijímána jednomyslně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám