Hlavní obsah

EU neměla zájem o miliony dávek, tvrdí Der Spiegel

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie mohla získat pro své členské země včetně České republiky mnohem více dávek vakcín od výrobců, když měla tu možnost, avšak nestalo se tak. V posledním čísle to napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Pool, Reuters

Vakcína proti koronaviru společnosti Pfizer BioNTech

Článek

„Spojené státy si už v červenci zajistily 600 milionů dávek od německo-amerického konsorcia BioNTech/Pfizer a 200 milionů od americké Moderny. Také Japonsko, Kanada, Hongkong a další podepsaly v létě a na podzim smlouvy. EU si je jen zamluvila. Objednávat začala teprve v polovině listopadu. A i tehdy méně, než bylo možné,“ upozornil týdeník.

Německo dostane v první fázi jen 400 000 dávek a dalších 11 až 13 milionů bude následovat v březnu. V USA by přitom mělo 20 milionů Američanů být očkováno už do třech týdnů a do konce března by jich mělo být 100 milionů.

Německo si podle Spiegelu objednalo u BioNTechu jen 200 milionů dávek, s opcí na dalších sto milionů – a to na později. „Z kruhů zúčastněných na vyjednávání prosáklo, že BioNTech počítal s větší výrobní kapacitou a nabízel až 500 milionů,” tvrdí Spiegel.

Evropská komise to však odmítla. „K přesným důvodům nechtěla Stella Kyriakidesová, eurokomisařka pro zdravotnictví, zaujmout stanovisko. K průběhu vyjednávání se nevyjadřujeme, sdělil mluvčí Komise,“ podotkl časopis.

Spiegel nicméně neuvedl, že Pfizer a BioNTech se dostaly do problémů a slíbené dodávky krátily, protože nedostaly od subdodavetelů dost kvalitních surovin.

Pfizer dodá Britům jen část slíbených vakcínových dávek, zdravotníci zatím ostrouhají

Evropa

Také Moderna nabízela víc

Podobné zprávy přicházejí i z rokování s americkým výrobcem Moderna, jenž se může pochlubit podle studií účinností kolem 95 procent. EU si objednala jen 80 milionů dávek a opci na dalších 80 milionů, jež mají sjet z výrobních linek později.

„Byli jsme připraveni na víc,“ říká Stéphane Bancel, výkonný šéf Moderny, a hovoří až o 300 milionech. EU však víc nechtěla. USA si už v červenci objednaly 600 milionů dávek vakcíny od Pfizeru/BioNTechu a a 500 milionů od Moderny.

Opatrnost EU při objednávání vakcín však může souviset i se snahou vyhnout se objednání očkovací látky, která by nebyla účinná. V červenci ještě nebylo známo, jak účinné a bezpečné jsou jednotlivé vakcíny a které budou kdy k mání. Závěry třetí fáze klinických testů se objevily až v listopadu.

Protekce pro Sanofi?

Der Spiegel se ptá, proč Brusel zajistil jen 300 milionů dávek látky, jejíž účinnost studie v té době prokázaly jako až 95procentní? Tehdy se to hodnotilo jako senzace a otevíralo to dokořán cestu ke schválení. Jens Spahn, německý ministr zdravotnictví, naléhal na vyšší počty, avšak ztroskotal podle Spiegelu na odporu hned několika členských zemí EU.

Zjevně i kvůli tomu, že od francouzského koncernu Sanofi se objednalo 300 milionů dávek. „Proto se nemělo od německého výrobce koupit už nic navíc,“ cituje časopis zdroj zasvěcený pro jednání. Evropská komise to popírá – podle ní o nějaké masivní pařížské protekci pro Sanofi nemůže být řeč. Evropská komise to popřela, i když přiznala, že Paříž protežovala Sanofi.

Firma Sanofi přitom později oznámila, že případné schválení jejího preparátu se odsouvá až na sklonek roku 2021.

Vakcína Sanofi a GSK nabírá nečekané zpoždění

Koronavirus

BioNTech: Unii do konce roku dodáme 12,5 milionu dávek

Německá firma BioNTech v úterý uvedla, že do konce letošního roku dodá Evropské unii 12,5 milionu dávek. Objem přislíbených vakcín je více než poloviční v porovnání s 20 miliony očekávaných dodávek do USA, řekl Sean Marett, obchodní ředitel BioNTechu. Očkování vyžaduje dvě dávky podané v rozmezí tří týdnů. Počáteční dodávka pro Unii tak vystačí pro 6,25 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám