Hlavní obsah

Eskalující se konflikty vyhánějí stále více lidí z domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konflikty v Sýrii, Nigérii, Súdánu, Středoafrické republice a Afghánistánu i Iráku bezprecedentně zvýšily počet lidí, kteří museli opustit domovy a stali se uprchlíky ve vlastní zemi. Podle středeční zprávy OSN je jich nyní 33,3 miliónu.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Muž prochází vybombardovanou ulicí v Homsu

Článek

Ozbrojené konflikty loni donutily k nedobrovolné vnitřní migraci pravděpodobně nejvíc lidí od druhé světové války, varoval Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).. Na konci roku 2013 bylo podle UNHCR ve světě 33,3 miliónu takzvaných vnitřních uprchlíků, což je o 4,5 miliónu víc než v roce 2012.

Většina vnitřních uprchlíků světa, 63,3 procenta, připadá na pět zemí sužovaných ozbrojenými konflikty: Sýrii, Kolumbii, Nigérii, Kongo a Súdán. Jenom v Sýrii se dá na útěk každou minutu jedna rodina. Denně občanská válka nutí k vyhnanství ve vlastní zemi 9600 Syřanů. Celkově už je takových lidí v Sýrii 6,5 miliónu. Dalších 2,5 miliónu Syřanů uprchlo do zahraničí.

Počet civilistů, kteří zemřeli nebo byli zraněni při explozích stoupl o 15 procent, uvedla podle listu Independent v úterý nevládní organizace Akce proti ozbrojenému násilí (AOAV). Na vině je podle ní jak využití náloží ukrytých v autech, které zasahují většinou větší skupiny lidí, tak nasazení bezpilotních letadel. Velký podíl připadá i na minometné granáty.

Podle AOAV stoupl loni počet lidí zraněných nebo zabitých výbušninami o více než 4000 na 31 076. Na civilisty z nich připadá 82 procent. Jejích podíl meziročně vzrostl o 4 procentní body. Ve městech pak činí 93 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám