Hlavní obsah

Druhé zlato! Ledecká triumfovala i na snowboardu

Pchjongčchang/Praha

Přesně týden po senzačním olympijském triumfu v lyžařském super-G připravila Ester Ledecká českým fanouškům opět zlaté ráno. Dvaadvacetiletá závodnice v sobotu suverénním způsobem ovládla na snowboardu paralelní obří slalom a ve své hlavní disciplíně potvrdila v Pchjongčchangu postavení světové jedničky.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Ester Ledecká při olympijském paralelním obřím slalomu v Pchjongčchangu.

Článek

Ledecká prošla závodem na snowboardu jako nůž máslem. S jistotou vyhrála obě kvalifikační jízdy a suverénně si počínala i ve vyřazovací části. V osmifinále vyřadila ze hry obhájkyni zlata ze Soči, Švýcarku Kummerovou.

Ve čtvrtfinále se vypořádala rozdílem třídy s Rakušankou Ulbingovou, přestože si po drobném zaváhání  musela sáhnout na sníh. V semifinále nedala šanci Němce Hofmeisterové, kterou porazila dvakrát v kvalifikaci. A  ve finále nadělila další Němce Jörgové téměř půl sekundy.

Ledecká se stala teprve pátým sportovcem v historii, jemuž se podařilo získat zlatou medaili na zimních hrách ve dvou odlišných sportech. Na jedné olympiádě se stejný kousek podařil naposledy před 90 lety Johanu Gröttumsbratenovi z Norska, který v roce 1928 ve Sv. Mořici triumfoval v běhu na lyžích a severské kombinaci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ester Ledecká vyskakuje na nejvyšší stupínek po zlatém závodu na snowboardu.

Česká závodnice je první ženou, jíž se senzace povedla. A zatímco na snowboardu byla hlavní favoritkou, svět zaskočila především minulý víkend, kdy senzačně ovládla superobří slalom na lyžích. Se startovním číslem 26 byla mimo okruh medailových adeptů a když se chystala na svou jízdu, v cílovém prostoru už příjímala gratulace průběžně vedoucí Rakušanka Anna Veithová.

Dosavadním maximem Ledecké v alpském lyžování bylo sedmé místo ve sjezdu při letošním Světovém poháru v Lake Louise, ale životní jízdou pokořila čas Veithové o setinu sekundy a postarala se o největší senzaci olympijských her v Pchjongčchangu.

Podrobnosti ze zlatého snowboardového závodu najdete na Sport.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám