Hlavní obsah

Devět zraněných při požáru v kanadské ponorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Devět námořníků kanadské ponorky HMCS Chicoutimi bylo zraněno při požáru. Nadýchali se zplodin. Oznámily to ve středu světové agentury. Plavidlo směřující do Kanady se dostalo do potíží v Atlantickém oceánu, poblíž Irska. Záchranáři se ho nyní snaží dostat do skotského přístavu. Vše komplikuje špatné počasí.

Foto: PROVARHANY z.s. (archiv)

Ve středu 30. listopadu 2016 se v Respiriu Hudební a taneční fakulty AMU v Praze uskuteční série přednášek s varhanní tématikou.

Článek

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že nouzový signál ponorky zachytily přístroje v úterý večer. Armáda na místo ihned vyslala vrtulník a pět speciálních lodí.

HMCS Chicoutimi se v tu chvíli nacházela zhruba 170 kilometrů od severozápadního pobřeží Irska. Pomoci proto chtěl i Dublin. Vyslaná loď ale nemohla kvůli špatnému počasí a poruše vyplout.

Podle kanadského námořnictva bylo při požáru elektrických rozvodů zraněno devět ze sedmapadesáti námořníků. Všichni byli ošetřeni na palubě.

Špatné počasí

Záchranné práce ztěžují vlny dosahující až osmi metrů a silný vítr vanoucí rychlostí 60 kilometrů za hodinu. Cílem Britů je dostat HMCS Chicoutimi do nejmenovaného přístavu ve Skotsku.

"Rozsvítila se provizorní světla a ochladilo se. Velitelé rozdali námořníkům deky," popsal incident fregatní kapitán kanadského námořnictva Tyrone Pile. Nikomu podle něj nehrozí vážné nebezpečí.

"Situace je stabilní a celá posádka bude v nejbližších hodinách v bezpečí - na pevné zemi," doplnil s tím, že plavidlo vypnulo motory. Do přístavu jej podle něj dostanou právě vlečné lodě. 

Ponorka neměla na palubě jaderné zbraně, ani nepoužívala jaderný pohon. Kanada totiž podobný arzenál nevlastní.

HMCS Chicoutimi směřovala z Británie do kanadského přístavu Halifax.

Reklama

Výběr článků

Načítám