Hlavní obsah

Chirac po protestech stáhl pracovní smlouvy pro mladé

– PAŘÍŽ
BBC, Novinky, AFP

Francouzský prezident Jacques Chirac v pondělí rozhodl, že kontroverzní smlouvy prvního zaměstnání pro mladé lidi (CPE) budou nahrazeny jinými opatřeními, která mají řešit nezaměstnanost mladých lidí. Oznámil to po schůzce s premiérem Dominiquem de Villepinem a dalšími členy vlády.

Článek

Prezident Chirac své rozhodnutí oznámil den před dalšími ohlášenými masovými  protesty. Chirac přitom před týdnem zákon o smlouvách CPE podepsal, požadoval však jeho zmírnění. Podle původního návrhu mohli zaměstnavatelé mladé lidi v prvním zaměstnání propustit bez udání důvodu po první dva roky. Chirac tuto dobu chtěl zkrátil na rok s tím, že důvod propuštění musí být uveden.

Prezident k rozhodnutí stáhnout zákon a nahradit jej opatřeními, která nebudou tak obtížná pro mladé lidi, dospěl  po ranní schůzce s premiérem a šéfy parlamentní většiny. Zákon měl řešit nezaměstnanost mladých, která ve Francii dosahuje 22 procent. Na chudých předměstích obývaných přistěhovalci, je dvojnásobná. 

Na zavedení CPE důrazně trval ještě minulý týden premiér. Pro něj je to velká prohra před prezidentskými volbami, v nichž by rád nahradil Chiraka. Jeho rival v boji o prezidentské křeslo, ministr vnitra Nicolas Sarkozy, navrhoval stažení zákona. 

Protesty proti CPE, která měla platit od začátku dubna, trvaly půldruhého měsíce. Jako první demonstrovali studenti, pak se spojili s odboráři. Dvou posledních úterních demonstrací se účastnil přes milión lidí. Provázely je i stávky zaměstnanců dopravy a pošt. Studenti a odboráři, kteří se mají sejít v pondělí odpoledne, hrozili dalšími velkými protesty všeho druhu, dokud vláda zákon nepohřbí.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie vyklidila pařížskou Sorbonnu

Pařížská policie v sobotu ráno vyklidila Sorbonnu, kterou už třetí noc okupovali studenti protestující proti nové podobě první pracovní smlouvy. Při střetech...

Výběr článků

Načítám