Hlavní obsah

Čech obviněný z prodeje zbraní do Iráku je v Libérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA/PRAHA

Český podnikatel Dalibor Kopp stíhaný za nezákonný obchod s vojenským materiálem, který směřoval také do Iráku, je v Libérii. Oznámil to v pondělí Radiožurnál s tím, že se mu podařilo s Koppem telefonicky spojit.

Foto: Host Brno
Článek

"Teď se momentálně nacházím v Monrovii, protože tady máme rozpracovaný obchodní případ," tvrdil v rozhovoru Kopp. Uvedl také, že se zhruba za měsíc vrátí zpět do Česka.

Policie Koppa a jeho obchodního partnera Josefa Ondrucha viní z nedovoleného ozbrojování a obchodu s vojenským materiálem, jež směřoval do Iráku.

V případě prokázání viny jim hrozí až desetileté vězení. Kauza má i jiný rozměr. Ondrouch je totiž spolupracovníkem českých tajných služeb.

Zbraně a drogy

Kopp získal povolení pro obchodování se zbraněmi jen v rámci České republiky. Licenci na vývoz nemá. "Během let 2000 až 2003 dostal celkem 19 licencí, jen pět z nich však realizoval. Jednalo se o licence na dovoz součástí nábojnic," řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajistili v polovině dubna na různých místech republiky celkem dvanáct českých státních příslušníků.

Při 18 domovních prohlídkách zajistili bezmála dvě stovky různých střelných zbraní, deset tisíc nábojů a dalších výzbrojních komponentů. Našli také tři velkopěstírny drog a zajistili 5,25 kg marihuany, 3400 rostlin konopí a zařízení pro pěstování.

Zbraně do Iráku

Speciálně upravené modely zbraní směřovaly ke klientům z tuzemského podsvětí. Další kusy měly být určeny pro vývoz. Na exportu do Afriky a do Iráku se údajně podílel právě Kopp, a to bez potřebného povolení.

Oficiálně měla munice do samopalů putovat pro iráckou policii, existovala ale obava, že je získají odpůrci současného režimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Detektivové odhalili tajnou zbrojovku

Tajnou zbrojovku, vyrábějící náboje i střelné zbraně, odhalila policie v Pavlicích na Znojemsku. Její výrobky měly směřovat i do zahraničí včetně Iráku....

Výběr článků

Načítám