Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec Polska převezen z minského vězení do nemocnice

ČTK, Novinky, Gazeta.pl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK/VARŠAVA

Bývalý polský velvyslanec v Bělorusku Mariusz Maszkiewicz, který byl odsouzen na patnáct dní za účast na protivládních demonstracích, byl ve středu v poledne hospitalizován. Stěžoval si na bolesti v srdeční krajině. Maszkiewicz byl podle polského konzula Krzysztofa Swidereka a nemocničního lékaře, který si přál zůstat anonymní, hospitalizován s příznaky srdečního záchvatu.

Článek

Podle zmíněného lékaře má Maszkiewicz, který si stěžoval, že byl zbit, na těle velké podlitiny. Maszkiewicz je mezi stovkami zatčených a narychlo odsouzených. Běloruský generální prokurátor Pjotr Miklaševič uvedl, že na demonstracích bylo zatčeno více než 500 osob včetně 21 cizinců. To je zhruba polovina počtu zadržených, který udávají obhájci lidských práv.

"Všichni organizátoři nepovolených akcí, jejich aktivní účastníci, narušitelé veřejného pořádku ponesou administrativní či trestní odpovědnost podle zákona, a to v závislosti na stupni jejich provinění," prohlásil generální prokurátor.

Stíhány jsou i dvě hlavní postavy běloruské opozice Aljaksandr Kozulin a Aljaksandr Milinkevič. Ti také kandidovali v prezidentských volbách. Kozulin už byl zadržen a oficiálně obviněn z výtržnictví a organizování protestů, neboť vedl demonstraci k vězení, kde byli zadržování účastníci předchozích protestů. Hrozí mu až šest let vězení.

Milinkevičovi hrozí za stejné činy patnáct dní vězení. Neúčastnil se sobotního pochodu, ale nese prý administrativní odpovědnost. Momentálně je ve Varšavě, nebyl tak ještě formálně obviněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám