Hlavní obsah

Bývalý kněz odsouzen za zneužívání dítěte

BOSTON/NEW YORK

Bývalý katolický kněz Paul Shanley, ústřední postava jednoho z nejvážnějších sexuálních skandálů bostonské katolické arcidiecéze, byl v úterý v Cambridgi v americkém státě Massachusetts odsouzen za znásilňování malého chlapce na 12 až 15 let do vězení.

Článek

I když si podle soudce Stephena Neela lze těžko představit "ohavnější zneužití důvěry a autority", návrh obžaloby na doživotní trest nevyslyšel. Shanleymu, který byl církví zbaven kněžství, je dnes 74 let.

Obhájce se hodlá odvolat. Podle advokáta Franka Mondana postavila obžaloba celou kauzu na "pomluvách, polopravdách a lžích".

Oběť se u soudu zhroutila

Shanleyova oběť, dnes sedmadvacetiletý hasič, před soudem uvedl, že ho kněz od roku 1983 po šest let opakovaně znásilňoval po nedělních hodinách katechismu v koupelně, na faře, ve zpovědnici a v kostelních lavicích. "Říkal mi, že mi nikdo nikdy neuvěří, když to vyzradím," uvedl mladý muž, jehož jméno nebylo zveřejněno. Když během procesu popisoval své zážitky, na lavici svědků se zhroutil.

Vzpomínky na prožitá příkoří se mu prý vrátily poté, kdy se kauza kolem bostonské arcidiecéze dostala před třemi lety do novin.

"Okradl jste mého chlapce o nevinnost," řekl Shanleymu při přelíčení do očí otec oběti. "Obrátil jste v trosky jeho chápání dobra a zla," vyčetl mu. "Jste zbabělec, skrýval jste se za Boha," přidala se manželka nynějšího hasiče.

Arcidiecéze čelí 550 žalobám

Shanley je podle amerického tisku "složitou a kontroverzní" osobností. V šedesátých a sedmdesátých letech podporoval práva homosexuálů, chodil oblečen v džínech a sloužil mše za drogově závislé osoby a za bezprizorní děti. Už v té době začalo vycházet na povrch, že s problémovými chlapci, jimž měl pomáhat, udržoval sexuální kontakty, uvedl list The Boston Globe.

Kvůli pohlavnímu zneužívání dětí kněžími bylo v bostonské arcidiecézi podáno koncem roku 2002 na 550 žalob. Nejvyšší představitel církve, kardinál Bernard Law, který podle kritiků o zneužívání věděl a místo řešení případů překládal kněze z farnosti na farnost, kvůli skandálu koncem roku 2002 odstoupil.

Omluva a odškodné

Arcidiecéze nabídla obětem odškodné v celkové výši 55 miliónů dolarů.

Po výroku poroty o Shanleyově vině se bostonská arcidiecéze minulý týden veřejně omluvila. "Bostonská arcidiecéze považuje za nutné opět se omluvit za zločin a za utrpení způsobené kněžími, kteří se těšili důvěře a ocenění rodin a komunity," uvedla v prohlášení.

Shanley není prvním odsouzeným v této kauze. Bývalého kněze Johna Geoghana potrestaného za zneužívání desetiletého chlapce, uškrtil spoluvězeň, který byl podle svého vyjádření jednou z jeho obětí.

Americká biskupská konference v roce 2002 zveřejnila, že mezi lety 1950 až 2002 bylo v USA pravděpodobně zneužito 10 667 dětí a že do toho bylo zapleteno 4392 duchovních. Na 80 procent obětí bylo mužského pohlaví a zhruba polovina z nich byla ve věku 11 až 14 let. Finanční náhrady spojené především s odškodněním obětí přišly církev na 533,4 milionu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám