Hlavní obsah

Britští konzervativci premiérky Mayové posílili v místních volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové vyhrála s výraznými zisky ve čtvrtečních místních volbách, které jsou považovány za test před předčasnými červnovými volbami parlamentními. Po sečtení téměř všech hlasů to v pátek večer konstatovala agentura AP. Ztráty zaznamenala opoziční Labouristická strana i euroskeptická strana UKIP.

Foto: Jack Taylor, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová se směje během návštěvy továrny v anglickém Brentfordu. Konzervativci Mayové zvítězili ve čtvrtečních lokálních volbách.

Článek

Místní volby se konaly ve čtvrtek ve Skotsku, Walesu a části Anglie. Konzervativci získali kontrolu nad 11 novými obecními zastupitelstvy a připsali si dalších více než 500 radních.

Podle AP výsledky ukazují, že na voliče už na místní úrovni zapůsobila nedávná výzva Mayové, aby lidé jejím konzervativcům v parlamentních volbách 8. června umožnili rozšířit většinu v parlamentu v zájmu posílení pozice Londýna v jednáních s Bruselem o odchodu země z EU.

Politolog ze Strathclydeské univerzity John Curtice řekl, že konzervativci jsou na cestě k nejlepším výsledkům v místních volbách za posledních deset let nebo možná i čtvrtstoletí.

Labouristé, kteří jsou hlavní opoziční stranou, přišli celkem o přibližně 300 regionálních zastupitelů. Ztráty zaznamenali i na jihu Walesu a severovýchodě Anglie, kde mívají tradičně velkou podporu. Konzervativci na jejich úkor posílili i ve Skotsku, kde před tím měli slabé pozice. Labouristé dokonce pozbyli kontrolu nad městskou radou v Glasgow, které je největším skotským městem a někdejší labouristickou baštou.

UKIP propadl

Labouristický stínový ministr financí John McDonnell připustil, že strana zažila nepříjemnou noc, ale výsledky podle něj nejsou takovým debaklem, jak se očekávalo.

Naprostou porážku utrpěla ostře protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která uhájila pouze jedno z více než 100 dosud držených křesel. UKIP v loňském referendu vehementně prosazovala odchod Británie z EU a po vítězství tohoto kursu se voliči strany přiklonili ke konzervativcům, napsala AP.

 Britští voliči si ve čtvrtek v šesti metropolitních regionech - mimo jiné v okolí Birminghamu, Manchesteru či Liverpoolu - kromě zástupců místních správ poprvé přímo vybírali své starosty.

Také v tomto klání konzervativci zaznamenali překvapivý úspěch, když vybojovali křeslo starosty v oblasti Birminghamu, kde měli tradičně silné postavení labouristé. Ti obsadí starostenské posty v Liverpoolu, Manchesteru a Doncasteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám