Hlavní obsah

V Itálii padaly kroupy o velikosti pomerančů, 20 zraněných

Bouře a deště, které se dostavily na jih Evropy po vlně veder, ohrožovaly tento týden lidi nejen v Řecku, kde na ostrově Chalkidiki ve středu zemřelo nejméně šest turistů včetně dvou Čechů, ale i v dalších destinacích. Kroupy o velikosti pomerančů, které padaly ve středu na italském pobřeží Jaderského moře, zranily dvě desítky lidí včetně těhotné ženy. Na severu Španělska si zase zkraje týdne vyžádaly jeden život záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka se silným krupobitím zasáhla ItáliiVideo: AP

 
Článek

V Itálii zasáhly ve středu lijáky s krupobitím oblast okolo Ravenny, včetně letoviska Rimini, a kraj Abruzzo v centrální části Itálie.

Ve městě Pescara bylo zraněno nejméně 18 lidí, včetně těhotné ženy, kterou zranily na hlavě kroupy o velikosti pomeranče, uvedla agentura ANSA. I další lidé utrpěli zranění zejména na hlavě.

Kroupy poškodily také řadu aut a oken domů, ulice města Pescara zaplavil proud vody. „Z ulic se staly řeky,” citovala agentura ANSA svědka z místa. Voda zaplavila také sklepy, parkoviště a lékárnu v místní nemocnici, uvedl starosta města Carlo Masci.

Agentura ANSA také informovala o požáru, který ve středu vypukl na městské pláži v Katánii na Sicílii. Kvůli vysokým teplotám a silnému větru se plameny rychle rozšířily i na přilehlý porost, zničeny byly desítky aut, než se hasičům požár podařilo uhasit. Plameny a hustý dým způsobily paniku, lidé utíkali do moře. Stovky lidí museli evakuovat hasiči na lodích a vrtulníky kvůli hustému kouři poté, co zůstali uvězněni na plážích a v nedalekém kempu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při bouři se s českou dvojicí převrátil jejich karavanVideo: Reuters

Příčina středečního požáru v Katánii není jasná, podle místních médií zřejmě vznikl od nedopalku cigarety či zapáleného dříví na soukromém pozemku a ohnisek mohlo být více. Sicílii postihlo v posledních dnech přes dvě desítky požárů, které zničily asi deset hektarů porostu.

Vedra vystřídaly bouřky

Vlna bouřek a silných dešťů zasáhla jih Evropy po tropických vedrech, které oblast sužovaly v minulých týdnech. Silné bouřky způsobila studená fronta postupující od Atlantiku poté, co se dostala nad rozpálený kontinent.

V pondělí kvůli silným dešťům zasáhly sever Španělska záplavy, které si v regionu Navarra vyžádaly jednu oběť, řidiče, jehož vůz strhl proud vody. V některých částech venkovní teplota poklesla i o deset stupňů během několika minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bouří v ŘeckuVideo: Reuters

Kromě Itálie pak silné bouře s krupobitím zasáhly i sever Řecka. Bouře, která podle některých svědku trvala jen dvacet minut, si na poloostrově Chalkidiki vyžádala šest životů včetně dvou Čechu. Ti zemřeli poté, co silný vítr převrátil jejich karavan. Dalších přibližně sto lidí bylo během bouře zraněno.

Ze středy na čtvrtek se pak bouře přesunuly nad Balkán a Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám