Hlavní obsah

Bojujeme s Lukašenkem o Schengen. Litva začala vracet migranty do Běloruska

– Vilnius

V noci na úterý začala litevská pohraniční stráž zadržovat a vracet nelegální migranty do Běloruska. Informoval o tom pobaltský server Delfi. Litva už letos zadržela skoro čtyři tisíce běženců, jedná se o 54násobný nárůst oproti loňskému roku. Evropská komise je přesvědčena, že jde o provokaci ze strany běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za posledních 24 hodin překročilo hranice z Běloruska do Litvy 4000 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle není primárně migrační krize, je to akt agrese, který má za cíl nás vyprovokovat,“ uvedla evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová.

Podle ní je potřeba, aby sedmadvacítka zajistila vnější hranice schengenského prostoru a dala jasně najevo, že do Evropské unie není možný volný přístup.

Nápor běženců na litevské hranici je bezprecedentní. Za neděli zadržela stráž rekordních 287 migrantů, celkové letošní počty nelegálních migrantů už přesáhly čtyři tisíce lidí, uvádí litevský statistický úřad.

To je 54krát více než za celý minulý rok. Více než polovinu tvoří Iráčané, následují občané Konga, Kamerunu a Sýrie. Bělorusů uteklo do Litvy jen 65.

Promyšlený plán, letadla svážející migranty

Na první pohled může působit zvláštně, že se migranti snaží dostat do Schengenu právě přes Bělorusko. Podle litevských politiků jde ale o promyšlený plán Alexandra Lukašenka.

Plán, který má za cíl jediné: pomstít se EU za uvalené sankce.

„Zvyšující se počet ilegálních migrantů, kteří překračují hranici mezi Litvou/EU a Běloruskem, je hybridním útokem, který zosnoval Lukašenkův režim,“ je přesvědčen litevský prezident Gitanas Nausėda.

Litva krátí práva migrantům, které tam ve velkém pouští Bělorusko

Evropa

„Režim využívá ilegální migrace jako státem sponzorované zbraně v reakci na litevskou/unijní politiku,“ dodává pro deník Washington Post. Bělorusko odmítá, že by migranty úmyslně posílalo do EU, protistrana ale poukazuje na celou řadu důkazů, která naznačuje opak.

Irácké aerolinky zdvojnásobily počet letů z Bagdádu do Minsku, a to ze dvou na čtyři týdně, a zároveň zřizují letecké spojení z Basry, Irbílu a Sulajmáníe. Každý týden takto mohou letadla přepravit přes dva tisíce pasažérů.

Lukašenkova vláda spolu s běloruskou cestovní agenturou zprostředkovává imigrantům víza a lety. Evropští úředníci jsou dokonce přesvědčeni, že migranty poté z Minsku sváží přímo k litevské hranici.

Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) totiž v neděli pomáhala litevským pohraničníkům u města Šalčininkai při hlídkování, když vtom zpozorovala skupinu nelegálních běženců doprovázenou autem. Pohraničníci si jsou jisti, že šlo o resortní vozidlo běloruských speciálních služeb.

Ať pokračují ve výletu, vyzval náměstek

Litevské ministerstvo zahraničí proto vydalo pokyn, který pohraniční stráži přikazuje otáčet migranty zpět do Běloruska.

„V první řadě musí být migrantům sděleno, že se ztratili. Že přišli do nádherné země Běloruska obdivovat přírodu, zabloudili, a tak mohou dále pokračovat na svém výletě po Bělorusku,“ poznamenal sarkasticky náměstek Arnoldas Abramavičius.

Podle něj mohou strážníci za určitých okolností použít sílu. Připomněl, že je o azyl možné požádat standardním způsobem, tedy na hraničních přechodech a na diplomatických zastoupeních.

Foto: Profimedia.cz

Agentura Frontex na litevsko-běloruské hranici

Reklama

Výběr článků

Načítám