Hlavní obsah

Bloomberg: Polsku kvůli pokutě za důl Turów hrozí krácení plateb z rozpočtu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Varšava

Polsku kvůli nezaplacené pokutě uložené Soudním dvorem EU ve sporu o hnědouhelný důl Turów u hranic s Českem hrozí krácení plateb z unijního rozpočtu. Napsala o tom v úterý agentura Bloomberg, podle níž Evropská komise poslala polské vládě takové varování v dopise z minulého týdne.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Článek

Komise v něm mimo jiné Varšavu podle agentury žádá, aby informovala o svém plánu na uzavření dolu. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale v úterý zopakoval, že těžba v Turówě se nezastaví.

Spor o další těžbu uhlí v dole Turów vygradoval v září, kdy unijní soud vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně do doby, než uposlechne jeho předběžné rozhodnutí a zastaví těžbu. Příkaz o zastavení těžby vydal soud v květnu na základě české žaloby, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

Ruce pryč od Turówa! Polští odboráři protestují před českým velvyslanectvím

Evropa

Varšava zatím žádnou sankci nezaplatila a těžbu v dole nezastavila, a dluží tak zhruba 18 milionů eur (zhruba 460 milionů Kč), přičemž částka každým dnem narůstá.

„V dopise z 19. října komise požádala Polsko, aby poskytlo informace o tom, jak hodlá splnit nařízení z předběžného opatření. Dále vyzvala polské úřady, aby co nejrychleji poskytly komisi důkaz o zastavení těžby v hnědouhelném dole Turów, jak soud nařídil," řekl dnes podle agentury PAP mluvčí EK Tim McPhie.

Těžko můžeme na příkaz soudkyně (Soudního dvora EU) odpojit od dodávek tepla desítky tisíc lidí, tisíce lidí připravit o práci a miliony domácností připravit o dodávky proudu.Já něco takového určitě nedopustím.
Mateusz Morawiecki, polský premiér

Bloomberg s odkazem na nejmenovaného polského činitele napsal, že vláda ve Varšavě poslední dopis EK nepovažuje za oficiální výzvu k zaplacení dlužné částky. Tu vláda očekává příští měsíc. Mluvčí komise začátkem října uvedl, že EK vyzve Polsko k zaplacení včas a bude se držet příslušných procedur. „Výzvy k úhradě se posílají v jistých intervalech," řekl.

Morawiecki: O Turówu se nebude dál jednat, dokud nebude v Česku po volbách

Zahraniční

„Těžko můžeme změnit naše rozhodnutí a odstavit čtyři až sedm procent energetického systému," řekl dnes na tiskové konferenci premiér Morawiecki. ”Těžko můžeme na příkaz soudkyně (Soudního dvora EU) odpojit od dodávek tepla desítky tisíc lidí, tisíce lidí připravit o práci a miliony domácností připravit o dodávky proudu," uvedl. "Já něco takového určitě nedopustím," dodal.

Náměstek polského ministra zahraničí Piotr Wawrzyk v pondělí řekl, že jednání Polska a Česka o Turówu, přerušená na přelomu září a října, by měla za několik dní pokračovat. Dnes z vlády odešel ministr životního prostředí Michal Kurtyka, který byl jedním z polských představitelů, kteří s Českem ve sporu ohledně Turówa jednali.

Reklama

Výběr článků

Načítám