Hlavní obsah

Blairův mediální poradce Campbell rezignoval

Novinky, DPA, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mediální poradce britského premiéra Blaira Alastair Campbell v pátek rezignoval. Oznámení přišlo den poté, co Tony Blair vypovídal před nezávislou komisí vyšetřující aféru Kelly. Campbell je v rámci aféry obviňován z toho, že vládní zprávu o zakázaných zbraních Iráku přikrášlil, aby tak získal větší podporu veřejnosti pro úder na režim Saddáma Husajna.

Foto: Management hradu

Štěpánské koledování - koncert skupiny CHAIRE

Článek

Campbell byl Blairovým mediálním poradcem od roku 1994 a byl považován za jednu z klíčových postav britské vlády, píše agentura DPA.

Média chválí Blairův výstup před komisí

Britský premiér Tony Blair se při "grilování" před komisí vyšetřující sebevraždu zbrojního experta Davida Kellyho nedopustil žádné podstatnější chyby. To však ale neznamená, že si na svou stranu znovu naklonil britskou veřejnost. Na těchto závěrech se shodují zahraniční média.

"Dovedete si vůbec představit, že by se takovému vyšetřování podvolil francouzský prezident Jacques Chirac?" ptal se v deníku Financial Times Jean-Yves Haine z pařížského Institutu bezpečnostních studií. "Blairova kredibilita je sice v sázce, ale na druhou stranu celá aféra prověřila britský demokratický systém," dodal Haine.

Daily Mirror oslovil novináře z aféry Watergate

Britský deník The Daily Mirror si najal bývalého reportéra deníku The Washington Post Carla  Bernsteina, který pomohl kdysi v USA odhalit aféru Watergate, jež stála křeslo prezidenta Richarda Nixona.

"Tyto případy se neshodují. V aféře Kelly nejde o žádné vloupání, jako tomu bylo při Watergate. Žádný americký prezident by ale nikdy nedal popud k veřejnému vyšetřování, které nyní vede lord Hutton. Věděl by, že se může vymknout jeho kontrole," uvedl Bernstein.

Francouzský tisk: britští premiéři mají trable s Irákem

Francouzská média mají za to, že premiér jen obtížně získá zpět důvěru Britů, kterou si léta pečlivě budoval. "Blairova politická budoucnost je nyní nejistá. Irácká politika jeho vlády ho dostala do úzkých," napsal francouzský deník Le Figaro.

Levicový list La Libération zase vyzdvihl to, že Blair byl vůbec druhým premiérem v historii Británie, který musel vypovídat před soudem. "Opět za to mohl Irák," napsal list s tím, že před Blairem se s vyšetřovateli potýkal konzervativec John Major, který byl v roce 1994 vyslýchán v souvislosti s ilegálním prodejem zbraní do Iráku.

El Mundo chválí Blaira, že vypovídal dobrovolně

Španělský deník El Mundo připomněl, že ministerský předseda předstoupil před vyšetřovatele dobrovolně. Blair vystupoval sebevědomě a na všechny otázky vyšetřovatelů odpověděl bez zaváhání.

Americký deník The Washington Post to dal do souvislosti s tím, že předseda vlády je původním povoláním právník a dobře tak ví, jak se v soudní síni prezentovat. Rakouský konzervativní list Die Presse poukázal na to, že Blairova politika "třetí cesty" může z celého případu vyjít jako poražená.

Britové ztrácí trpělivost

Podle průzkumu veřejného mínění, který v pátek zveřejnil britský list The Daily Telegraph, kabinetu premiéra Blaira důvěřuje pouze 22 procent Britů. To nahrává opozičním konzervativcům, kteří se těší na volební vítězství ve volbách v příštím roce. Průzkumy však pro ně překvapivě tak optimisticky nevyznívají.

Blairovi by stále ještě dalo jako předsedovi vlády přednost 30 procent dotázaných, zatímco konzervativního vůdce Iaina Duncana Smithe by na jeho místě raději vidělo jen 19 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Reportér BBC vypovídal o rozhovorech s Kellym

V kauze Kelly vypovídal v druhý den vyšetřování klíčový svědek. Před lorda Huttona předstoupil reportér BBC Andrew Gilligan, jehož zpráva v květnu odstartovala...

Výběr článků

Načítám