Hlavní obsah

Běloruská policie odvezla demonstranty do vězení

– MINSK

Zvláštní běloruské policejní komando v pátek brzy ráno násilím vyhnalo z Říjnového náměstí z centra Minsku asi 300 lidí, kteří tam od pondělí protestovali proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka prezidentem. Protestující skončili ve vězení. Podle opozice byli aktivisté po naložení do aut zbiti. Zadržení také tvrdí, že do nákladového prostoru byl vpouštěn bílý plyn. Běloruská policie to popírá.

Článek

Přes sto policistů v černých stejnokrojích obklíčilo krátce před druhou ranní asi 300 přítomných demonstrantů, kteří nereagovali na výzvu se do pěti minut rozejít. Poté je policisté naložili do kamionů a odvezli do minské věznice v ulici Okrestina. Předtím odvedli stranou všechny novináře. Mezi zadrženými je údajně i syn předáka běloruské opozice a prezidentského kandidáta Aljaksandra Milinkeviče.

"Náš syn je mezi nimi a budeme se snažit se dostat na místo, kde jsou zadrženi," řekla novinářům Milinkevičova manželka.

Po půlhodinové policejní operaci zbyly na místě jen stany, svršky a zásoby demonstrantů. Čtyři traktory s radlicemi vše odhrnuly. Zaměstnanci úklidových služeb sebrali zbylé věci a házeli je do kamiónu na odpadky.

Další demonstrace bude v sobotu

"Úřady plivou na svobodu, pravdu i spravedlnost. To, že tu demokracie trvala jenom tři dny, ukazuje pravou podstatu běloruského režimu," prohlásil Aljaksandr Milinkevič, který dorazil na místo zásahu.

"Úřady ztratily nervy. Je to ostuda. Policisté sem přišli uprostřed noci, aby bylo co nejméně svědků," komentoval zásah jeden z jeho spolupracovníků. Ten také opakoval svou výzvu k velké sobotní demonstraci na Říjnovém náměstí, kde posledních pět dní denně vystupoval s projevem.

"Budeme pokračovat, jak jsme to na 25. března plánovali, přestože je možné, že policie proti shromáždění zasáhne. Tato vláda hovoří jen represí. Opět to ukázala. Očekával jsem to každou noc," prohlásil šéf opozice před hrstkou novinářů u vězení, kam jeho přívrženci byli právě odvezeni.

Česko v EU prosazuje proti Bělorusku sankce

Česko a dalších sedm členských států Evropské unie prosazují na summitu unie v Bruselu plán sankcí proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Návrh plánu je iniciativou českého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody. Řekl to ve čtvrtek večer na okraj summitu polský ministr zahraničí .

"Plán má tři části: posouzení běloruských voleb, návrh sankcí a výzvu mezinárodnímu společenství, aby podpořilo náš pohled na věc," řekl šéf polské diplomacie Stefan Meller novinářům bez upřesnění zamýšlených sankcí. Ty se podle něj upřesní na dnešním závěrečném jednání summitu.

Český návrh podporují Polsko, Slovensko, baltské země, Dánsko a Švédsko, dodal Meller. Vyjádřil naději, že tento plán bude zahrnut do závěrů summitu, které schválí 25 šéfů států a vlád EU, přestože se jejich ministři zahraničí v pondělí původně rozhodli, že by se neměly ihned zavádět proti Minsku nové sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám