Hlavní obsah

Barmští vojáci zabili při demonstracích dalších 50 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barmští vojáci v sobotu zabili při zásazích proti účastníkům protestů na několika místech země 50 lidí, uvedl portál Myanmar Now.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje v BarměVideo: Reuters

 
Článek

Barmánci znovu vyšli do ulic, zatímco junta, která se k moci dostala 1. února převratem, slavila Den ozbrojených sil. Protesty trvají od února a podle Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při nich přišlo dosud o život přes 320 lidí.

Podle Myanmar Now v sobotu lidé umírali v druhém největším barmském městě Mandalaji, kde hlásí 13 mrtvých, dále v sousední Sakainské oblasti, kde je devět obětí, a v obchodním centru Barmy Rangúnu, kde zemřelo sedm lidí.

Během protestů v Barmě zastřelili sedmiletou dívku, která seděla otci na klíně

Svět

Junta avizovala, že je připravena proti nových protestům zasáhnout, když v pátek státní televize vyzvala mladé lidi, aby se nevystavovali riziku, že budou při střelbě zasaženi do hlavy nebo do zad. Vůdce barmské vojenské vlády generál Min Aun Hlain dnes v živě vysílaném projevu prohlásil, že je armáda připravena „spojit se s celým národem na ochranu demokracie”.

„Násilnosti, které ohrožují stabilitu a bezpečnost a jsou vyvolávány k vynucení požadavků, jsou nepřijatelné,” řekl. Armáda byla podle něj nucena převzít moc vzhledem k „nelegálním činům” vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij a její strany Národní ligy pro demokracii.

Podle armády liga zvítězila v loňských volbách nečestně a na základě podvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám