Hlavní obsah

Bahamský prokurátor rozšířil obvinění Koženého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

Bahamský prokurátor v pátek předložil nový seznam obvinění finančníka Viktora Koženého ze strany USA. Plyne z nich, že se uplácení dopouštěl i poté, co už byl tento čin trestný i pro neameričany. Obhajoba namítá, že by to mělo být řešeno v nové kauze. Spornost tohoto přístupu potvrdila i soudkyně Carolita Bethelová.

Článek

Obhajoba odmítla obvinění vznesená prokurátorem v únoru, podle nichž měl být Kožený vydán do USA. Tvrdila, že americká žádost nesplňuje požadavky zákona zejména proto, že viní Koženého z činů, které nejsou trestné na Bahamách a tehdy nebyly trestné ani podle amerických zákonů, které se neztahovaly na cizince. 

Po několika odročeních prokurátor Francis Cumberbatch předložil soudu nový seznam Koženého obvinění vypracovaný americkými úřady a potvrzený bahamským ministrem zahraničí, což je podmínka pro to, aby se bahamský soud mohl  vůbec věcí zabývat.

Advokát Koženého Clive Nicholls tvrdí, že nové dokumenty přinášejí nová obvinění, což musí vést k tomu, že jeho klient by měl být propuštěn, znovu zatčen a celé řízení by mělo začít znovu. Prokurátor tvrdí, že jde jen o doplnění původní žaloby.

Soudkyně Carolita Bethelová uvedla, že se ještě nikdy s podobnou situací nesetkala. Prokurátorem zvolený postup podle ní neodpovídá zvyklostem. Soudkyně řekla, že se přiklání k názoru, že by měla předložené dokumenty považovat za novou žalobu, ale vzala na vědomí Cumberbatchovo stanovisko, že jde jen o doplnění žaloby. Koženého na kauci propustit nemíní.

Námitky expertů

"Hlavní argument Koženého spočívá v tom, že americký zákon proti korupci v zahraničí (FCPA) se v době údajných provinění na něj nevztahoval," vysvětlil americký právní expert na extradice Douglas McNabb. "Bahamský státní žalobce přišel nyní s tím, že Kožený pokračoval v podplácení ázerbájdžánských  představitelů i po roce 1998, což dosud nebylo součástí obvinění ze strany USA," uvedl McNabb s tím, že Kožený je viněn z činů, které nejsou trestné na Bahamách, navíc se jich v roce 1999, kdy už byly trestné i pro cizince, dopustili jen Koženého spolupracovníci.

V roce 1998 USA působnost zákona, který se vždy vztahoval na některé skupiny cizinců, rozšířily prakticky na všechny cizince. Spojené státy požadují vydání Koženého kvůli obviněním z korupce a praní špinavých peněz při privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Z amerického podnětu je Kožený, který svou vinu popírá, od loňského 5. října  na Bahamách ve vazbě.

Bahamský ministr zahraničí nové dokumenty z USA ohledně Koženého stvrdil podpisem 9.  března přes to, že dosud nerozhodl o extradiční žádosti České republiky,  která byla podána ještě před americkou.

Reklama

Související články

Soud s Koženým na Bahamách konečně začal

S dvoudenním odkladem začal ve středu v bahamském hlavním městě Nassau konečně soud o vydání finančníka Viktora Koženého do Spojených států. Ty ho viní...

Výběr článků

Načítám