Hlavní obsah

Atentát na čínský autobus: 11 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nejméně 11 lidí zahynulo na západě Číny při explozi plně obsazeného minibusu na cestě mezi městy Karamay a Usu dvě stě kilometrů od kazašských hranic. Státní média v pátek uvedla, že explozi přivodil "neznámý pachatel". V podezření jsou ujgurští separatisté.

Článek

Výbuch, který roztrhl minibus, nastal ve čtvrtek po 13:30 místního času. "K explozi došlo v pravé zadní části autobusu. Je obtížné říci, co ji způsobilo, ale je jasné, že ji přivodil člověk," uvádí mluvčí místní policie. 

Svědci tvrdili, že těsně před výbuchem viděli poblíž autobusu, v němž jelo 19 lidí,  asi čtyřicetiletého muže, který nesl na zádech velký černý plátěný vak.

Devět lidí zahynulo okamžitě. Další dva podlehli těžkým zraněním po převozu do nemocnice. Sedm zraněných zůstává v nemocnici, dva z nich jsou je ve vážném stavu.

V provincii, sousedící také s Pákistánem a Afghánistánem, žije početná muslimská menšina. Ujgurové požadují nezávislost na Číně. Podle vlády v Pekingu separatisté v letech 1990 - 2001 způsobili smrt 162 osob. V posledních třech letech však z oblasti nebyly hlášeny žádné teroristické činy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám