Hlavní obsah

Americký lékárník úmyslně znehodnotil stovky dávek vakcíny

Právo, Novinky, vpl, tcs

Nyní již bývalého zaměstnance nemocniční lékárny v americkém Graftonu zatkli policisté. Doznal se, že úmyslně zničil zhruba 570 dávek vakcíny od firmy Moderna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedení zdravotnického zařízení Aurora v Graftonu ve státě Wisconsin si nejprve myslelo, že ke znehodnocení dávek došlo prostou lidskou chybou. Lékárník zpočátku tvrdil, že ampule vyzvedl, aby se dostal k dalším věcem v lednici, a zapomněl je vrátit.

Později přiznal, že tak učinil úmyslně. „Vyšetřování ukázalo, že podezřelý úmyslně vyndal 57 ampulí vakcíny z chladničky v noci z prosince 24. na 25. pak je tam vrátil a udělal totéž následující noc,“ sdělil Benjamin Graham, místní šerif.

Zdravotníci mezitím znehodnoceným sérem naočkovali 57 lidí. Podle vedení zdravotního střediska by podání takové vakcíny nemělo ohrozit jejich zdraví. Vakcína Moderna je však účinná pouze 12 hodin po vyjmutí z chladničky.

Jedna dávka vakcíny může ochránit před covidem. Proč se tedy dávají dvě?

Koronavirus

Podle deníku Washington Post zdravotnické zařízení nyní řeší s firmou Moderna a agenturou FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), jak nejlépe zajistit, aby se lidé naočkovaní zřejmě neúčinnou vakcínou mohli očkovat znovu a být tak proti nákaze koronaviru ochráněni.

Agentura FDA se podílí i na policejním vyšetřování, se kterým pomáhá i FBI. Motiv pachatele však není doposud znám.

Reklama

Výběr článků

Načítám