Hlavní obsah

Aktivista Robinson musí zaplatit miliony za šíření lží o syrském uprchlíkovi

– Londýn
Novinky, drk

Britský krajně pravicový aktivista Stephen Yaxley-Lennon, vystupující pod jménem Tommy Robinson, prohrál soud se syrským školákem, kterého před lety nepravdivě obvinil z bití anglických dívek. Robinson musí zaplatit 100 tisíc liber (tři miliony Kč) jako náhradu škody za urážku na cti.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Aktivista Stephen Yaxley-Lennon, který si nechává říkat Tommy Robinson, na archivním snímku

Článek

Robinson v říjnu 2018 komentoval virální video, na kterém je Džamal Hidžazi v severoanglickém Huddersfieldu terčem útoku na školním hřišti.

Aktivista zveřejnil dvě vlastní videa, ve kterých tvrdil, že Hidžaziho šikanují proto, že předtím zaútočil na „mladé anglické dívky”.

Dále uvedl, že Hidžazi, který do Británie přijel v roce 2016 ze Sýrie, zbil jednu z dívek tak moc, že měla modřiny, a dalšímu spolužákovi pak údajně vyhrožoval, že ho pobodá.

Facebook smazal britskému antiislámskému aktivistovi Robinsonovi účty

Evropa

Soud ve čtvrtek vydal stanovisko, ve kterém uvádí, že Robinson neposkytl žádné důkazy, které by jeho závažná obvinění podpořily.

Žádné peníze nemám, tvrdí Robinson 

Robinsonova lživá videa vidělo přes 950 tisíc lidí, další desítky tisíc uživatelů je sdílely.

Dopady byly pro dnes už 18letého studenta Hidžaziho závažné. Musel opustit školu, s rodinou uprchl z města, a dokonce přestal používat své jméno. Výhrůžky smrtí byly tak časté, že mu policie doporučila, aby se zabarikádoval doma a nevycházel ven.

Sněmovní konference s britským recidivistou nebude

Domácí

Kromě náhrady škody ve výši 100 tisíc liber by měl Robinson zaplatit také právní výlohy, k tomu se ale zatím moc nemá. „Já žádné peníze nemám. Jsem v bankrotu,” reagoval.

Robinson patří k britské protimuslimské scéně. Je zakladatelem Anglické obranné ligy (EDL), která je spojována s neonacisty a fotbalovými chuligány. Nejméně čtyřikrát seděl ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám