Hlavní obsah

Z Libanonu odjíždějí další Češi a Slováci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Češi a Slováci, pro které byl v pondělí vypraven autobusový konvoj, již překročili libanonské hranice a jsou v Sýrii. Odtud budou českým letadlem dopraveni do Prahy. Konvoj, ve kterém je 80 Čechů, organizuje slovenské velvyslanectví v Damašku a české velvyslanectví v Bejrútu. Evakuace se urychluje se stupňující se izraelskou ofenzivou v Libanonu.

Článek

"Dnes večer by měli odletět do Česka vládním speciálem," řekl v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač. Ze syrské Lázikíje by má odletět 15 Čechů, kam po vlastní ose dorazilo také dalších 15 Čechů. V českém letadle je také asi 25 míst pro Slováky, kteří se rozhodli odejít. Z Bejrútu ráno odjelo 17 Slováků, matky s dcerami.

V Libanonu se před vypuknutím bojů zdržovalo asi 200 Čechů. Z nich přibližně 150 v Libanonu žije trvale, zbytek jsou turisté.

První Češi dorazili v neděli

Do Prahy už v neděli ráno přiletělo prvních 11 Čechů z konvoje, který české úřady připravovaly ve spolupráci s Italy. [celá zpráva] Italský vojenský letoun C-130 v neděli odvezl ze Sýrie na Kypr skupinky Španělů, Čechů, Italů, Rakušanů, Irů a dalších cizinců, kteří z Libanonu uprchli v autobusech. Rychlou evakuaci svých občanů připravují i další země.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (MZV) varuje na svých internetových stránkách před cestami do Libanonu, na palestinská autonomní území, tj. do pásma Gazy a na Západní břeh, do oblastí podél izraelsko-libanonské hranice a do oblastí sousedících s pásmem Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi v Libanonu budou převezeni do vlasti

Ministerstvo zahraničí ČR v pátek doporučilo českým občanům, kteří jsou v Libanonu, aby s okamžitou platností kontaktovali české velvyslanectví v Bejrútu...

První Češi z Libanonu jsou doma

Kvůli stupňující se izraelské ofenzivě v Libanonu organizují evropské země horečně evakuaci svých občanů z této blízkovýchodní země. Do Prahy v neděli ráno...

Výběr článků

Načítám