Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu Bagdádí je naživu, tvrdí Kurdové

Mosul
Aktualizováno

Vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí je naživu. Tvrdí to alespoň šéf kurdských protiteroristických sil Lahúr Talabání, který mluvil s agenturou Reuters. Bagdádí se podle něj oproti nedávným zprávám západních médií i samotného Islámského státu ukrývá jižně od syrského města Rakka.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Abú Bakr Bagdádí

Článek

„Bagdádí je rozhodně naživu. Není mrtev. Máme informace o tom, že je živý. Jsme z 99 procent přesvědčeni, že je naživu,“ řekl agentuře Reuters Talabání.

Informace přichází krátce poté, co irácké bezpečnostní složky osvobodily Mosul, jenž byl po tři roky největší baštou Islámského státu v Iráku. Koalice vedená Spojenými státy zároveň utahuje smyčku kolem syrského města Rakka, která byla de facto hlavním městem Islámského státu.

Lahúr Talabání ale varuje, že i přes zásadní územní ztráty není organizace Islámský stát poražena. Mění podle jeho slov taktiku a povede partyzánskou válku. Jeho celková porážka může zabrat ještě tři až čtyři roky.

Není mrtev, souhlasí Iráčané

Informaci o tom, že je vůdce Islámského státu naživu, potvrdili také Iráčané. Podle serveru Iraqi News je toho názoru dokonce šéf irácké zpravodajské služby při ministerstvu vnitra abu Alí al-Basrí.

„Naše zpravodajské buňky popírají informace o jeho (Bagádího) smrti. Zprávy z nedávné minulosti nejsou pravdivé,” cituje Abu alí al-Basrího server Iraqi News.

Bagdádí se na veřejnosti naposledy objevil v červnu roku 2014, kdy v mešitě v Mosulu vyhlásil samozvaný chalífát nazývaný Islámský stát. Informace o Bagdádího smrti přinesla nejprve exilová organizace SOHR a následně ji potvrdily další zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám