Hlavní obsah

VIDEO: Hizballáh předal Izraeli zajaté vojáky. Jsou mrtví

– NAKÚRA/ROŠ HA-NIKRA • Aktualizováno

Libanonské militantní hnutí Hizballáh předalo Izraeli ve středu ráno těla dvou vojáků zajatých před dvěma lety. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda jsou Eldad Regev a Ehud Goldwasser naživu. Nyní ale testy DNA potvrdily, že ostatky patří zmíněným rezervistům. Izrael má teď podle dohody výměnou propustit pět vězněných Libanonců a ostatky 200 zabitých bojovníků.

Foto: Reuters

Záložníci Izraelských obranných sil Eldad Regev (vlevo) a Ehud Goldwasser

Článek

Testy DNA podle izraelského rozhlasu prokázaly, že těla, která odevzdal Hizballáh, patří skutečně záložníkům Regevovi a Goldwasserovi. Vzledem k tomu, že nebyla konzervována, byla těla v bídném stavu, uvedli izraelští experti.

Pro rodiny Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva padla poslední naděje, že aspoň jeden z vojáků je naživu. Jejich rakve byly přeneseny do čekajících vozidel Červeného kříže, jehož pracovníci na výměnu dohlížejí.

Izrael po potvrzení identity vojáků má podle dohody propustit pět libanonských vězňů, a to včetně Sámira Kuntara, který byl v roce 1979 odsouzen na doživotí za brutální vraždu tří Izraelců včetně čtyřleté holčičky.

:. Záložníci Izraelských obranných sil Eldad Regev (vlevo) a Ehud Goldwasserfoto: Reuters

Výměnu zajatců zprostředkoval německý vyjednavač s mandátem OSN a v úterý ji schválila izraelská vláda.

Hizballáh slaví vítězství

Hizballáh a celý Libanon považuje dohodu za své vítězství a izraelské přiznání porážky, v zemi byl vyhlášen den volna. V Izraeli je výměna považována za nerovnocennou, protože Hizballáh získává pět živých vězňů včetně nenáviděného Kuntara.

:. Eskorta odvádí libanonského brutálního vraha Sámira Kuntara, který byl v Izraeli odsouzen za to, že zabil civilistu před očima jeho čtyřleté dcery, kterou následně umlátil pažbou pušky. Hizballáh jeho propuštění slaví jako vítězství.foto: Reuters/Izraelská vězeňská služba

"Dnešek je korunováním slávy naší války (z roku 2006). Národ jednotně vítá zajatce a těla mučedníků. Libanon ovládl optimismus a znovuzrození," líčil vzrušeně stanici BBC bývalý náčelník generálního štábu libanonské armády Michel Aoun. 

"Nechápu, co Libanonci oslavují, proč se tak radují. Nerozumím tomu," řekl otec jednoho ze zabitých vojáků Šlomo Goldwasser.

"Obětovali více než 700 svých nejlepších bojovníků, nechali si zruinovat svou ekonomiku. A co za to mají? Vraha čtyřleté holčičky a jejího otce. A tohle tak oslavují. Pro tohle tolik obětovali. Je mi jich jenom líto," dodal.

Nepovedená válka 

Izrael se před dvěma lety pokusil osvobodit zajaté vojáky v rámci vojenské operace proti Libanonu, během níž zahynulo na 1300 lidí. Většina z nich byli Libanonci, ale Izrael měl nečekaně velké armádní ztráty a jeho představitelé byli všeobecně kritizováni za velmi špatnou taktiku. Hizballáh stačil na sever Izraele vypálit na 8000 raket a způsobil paniku nejen v galilejských vesnicích, ale také ve větších severoizraelských městech.

Izrael nakonec docílil toho, že se milice Hizballáhu stáhly z jižního Libanonu a přestaly útočit na židovský stát. Unesené vojáky se ale tehdy osvobodit nepodařilo.

Vyzdvihování dílčích úspěchů v boji proti Izraeli jako "slavných vítězství" je arabskou tradicí. Podobně Egypt dosud pokládá jako vítěznou tzv. jomkippurskou válku z roku 1973, ačkoli při ní nezískal zpět žádná území, jen způsobil překvapivým napadením Izraeli těžké ztráty, ovšem za cenu mnohonásobně vyšších vlastních ztrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám