Hlavní obsah

Ve Zdi nářků byly šeky za miliardy

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šok zažil poutník, který se šel ve středu pomodlit k věhlasné jeruzalémské Zdi nářků. Když se pokusil podle tradice vsunout mezi kameny, z nichž je Zeď vybudována, své přání sepsané na papírku, narazil v otvoru ve zdi na obálku se šeky za 500 miliónů dolarů – tedy téměř 10 miliard korun, informoval server israelhayom.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Jedním z nejrušnějších míst v centru starého města je legendární Zeď nářků. I když jde o židovské posvátné místo, své modlitby tu vyslovují i poutníci a návštěvníci jiných vyznání.

Článek

Rabín Šmuel Rabinovič, který na provoz Zdi dohlíží, šokující nález potvrdil. „Věřící našel obálku, v níž bylo celkem 507 šeků, každý v hodnotě okolo miliónu dolarů. Odevzdal je na policejním oddělení ztrát a nálezů, jak ukládá zákon,“ řekl.

Bankovní poukázky byly podle něj podepsány, nechybí nic, co by bránilo jejich proplacení. Většina prý pocházela z Nigérie, ale policejní mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld řekl, že řada jich je také z USA, Evropy a z Asie.

Zeď nářků je nejuctívanější židovské posvátné místo. Podle Rabinoviče se stává, že poutníci do ní kromě modliteb a přání vkládají i neplatné bankovní poukázky, v tomto případě jde však podle prvních analýz s největší pravděpodobností o platné šeky.

„Proč to ten člověk nebo ti lidé udělali? Chtěli dát vše, co mají, Stvořiteli světa,“ předpokládá rabín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám